Vit sparris med brynt smör

Vit sparris med brynt smör
Foto: Tv4
Anna Broms Kockarnas kamp 2018
Anna Broms Kockarnas kamp 2018

Vit sparris med brynt smör

11 ingredienser

40 m

Den här förrätten bestående av vit sparris, brynt smör och vårkrisp är välsmakande och festlig rätt, perfekt att servera till helgens middag.

Ingredienser

portioner
  • 0,5 dl bovete
  • 0,5 dl solroskärnor
  • 2 msk blå vallmofrön
  • 1 skiva surdegsbröd
  • smör (till brödet)
  • 20 nässlor
  • 8 vita sparrisar
  • salt
  • citron
  • smör (till sparrisen)
  • 300 g smör, brynt

Gör så här

  1. Skölj bovetet och låt det stå och dra i ca 3 timmar.
  2. Värm bovetet sedan i ugnen tillsammans med solroskärnor och vallmofrön på 175 grader i 10-15 minuter.
  3. Smula surdegsbrödet tillsammans med lite brynt smör och kör i ugnen på 150 grader tills det är krispigt.
  4. Skölj nässelbladen och torka dem torra.
  5. Smält smöret tills det är gyllenbrunt.
  6. Fritera sedan nässelbladen tills de är krispiga. Lägg bladen på hushållspapper för att rinna av.
  7. Stöt bovete, solroskärnor, vallmo och det krispiga brödet lite lätt i en mortel.
  8. Skala sparrisen försiktigt och skär bort botten.
  9. Sätt på en kastrull med vatten till sparrisen. Tillsätt rikligt med salt, några droppar citron och en klick smör
  10. Koka sparrisen 3-5 min beroende på storlek. Använd en lite kniv eller sticka för att se om den är klar. Jag gillar att det finns något motstånd kvar i kärnan av sparrisen.
  11. Häll försiktigt av vattnet och lägg sparrisen i en ren handduk och rulla ihop. Låt sparrisen ånga av sig i handduken medan du förbereder allt annat.
  12. Bryn smöret tills det blir gyllenbrunt och får en nötig smak.

Servering

  1. Pensla sparrisen med det brynta smöret och rulla hela sparrisenm, förutom knoppen, i krispet.
  2. Lägg nässelbladen på toppen av sparrisen.