Vit sparris med hollandaisesås och gravad lax

Vit sparris med hollandaisesås och gravad lax
Foto: Tv4

Vit sparris med hollandaisesås och gravad lax

10 ingredienser

30 m

Vit sparris med hollandaisesås och gravad lax är en lyxig och klassisk rätt som gör sig riktigt fint vid festliga tillfällen.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Sparris

  • 8 vita sparrisar

Hollandaisesås

  • 4 äggulor
  • 1 tsk vatten
  • 0,5 citron, saften
  • 100 g smör, smält, ca 50 grader varmt
  • salt
  • peppar

Servering

  • 60 g rom (till garnering)
  • 100 g marconamandel, hackade (till garnering)
  • 1 bit gravad lax

Gör så här

Sparris

  1. Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten.
  2. Snoppa sparrisen genom att skär av ca 2 cm av den undre delen av sparrisen. Lägg åt sidan.
  3. Gör hollandaisesåsen innan du kokar sparrisen.

Hollandaisesås

  1. Ta fram två små tjockbottnade kastruller.
  2. Knäck 4 ägg och häll endast äggulorna i den ena kastrullen.
  3. Häll 1 tsk vatten i kastrullen med äggen. Pressa sedan ner saften från en halv citron.
  4. Vispa innehållet i kastrullen till en jämn sås och värm under tiden du vispar till 50 grader.
  5. Smält smöret till 50 grader i den andra kastrullen.
  6. Häll sedan lite av smöret i taget över äggsmeten samtidigt som du vispar till en slät sås.
  7. Smaka sedan av med salt och vitpeppar.
  8. Håll såsen varm nära spisen.
  9. Fortsätt nu med sparrisen.

Sparris forts.

  1. Lägg nu i sparrisen i den kokande vattnet och koka i 8–10 minuter.
  2. Ta upp dem ur kastrullen och låt dem ånga av på ett hushållspapper innan du lägger upp för servering. Hellre lite underkokt än överkokt sparris.

Servering

  1. Lägg upp 2 sparrisar per tallrik.
  2. Dressa sparrisen med två matskedar hollandaisesås som du ringlar över sparrisen.
  3. Toppa med rom och hackade marconamandel innan servering. Servera gärna en bit lax till.