200-300 g ost (t ex gubbknas/västerbotten/parmesan)
1 dl grädde
1 dl pankoströbröd
6 msk olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
2 krm salt
1 krm peppar
0,5 citron
isbad
Gör så här
Häll det vita vinet i en kastrull som rymmer sparrisen och koka ner till hälften.
Under tiden, skär av ca 3-5 centimeter i botten på sparrisen och skala noggrant så allt skal är borta.
När vinet kokat ner så tillsätt 100 g smör och vatten, låt koka upp.
Lägg i sparrisen och koka precis till att topparna mjuknar ca 10 minuter. Koktiden påverkas markant av sparrisens tjocklek så ha koll. Man vill ha mjuka toppar, inte sladdriga.
Riv osten fint. Häll 0,5 dl grädde i en kastrull och värm på låg värme.
Tillsätt lite av osten i taget under konstant omrörning, detta får absolut inte koka utan bara vara lagom varmt så att osten smälter.
Fortsätt tillsätta lite ost i omgångar till önskad tjocklek är nådd, ställ till sidan. Jag gillar konsistensen likt en hollandaise, så lite tjockare än ”vanlig” sås.
Riv en halv klyfta vitlök.
Smält 50 g smör i en panna och bryn lätt. Tillsätt sedan den rivna vitlöken och pankon.
Rör runt i något minut och lägg sedan över på lite hushållspapper så att överflödigt fett rinner av.
När sparrisen är klar så lägg i isbad för att stoppa tillagningen.
Vispa ihop vinäger och salt så saltet löser sig. Vispa därefter i dijon, peppar och olivolja.
Lägg upp tre sparrisar, skeda över en redig klick ostsås och toppa sedan med panko, vinägrett och lite pressad citronjuice.
Ta sen varsin slickepott och dela på det som är kvar av ostsåsen!