Vitlöksstekt surdegsbröd med halloumi och lins- och ingefärakräm

Vitlöksstekt surdegsbröd med halloumi och lins- och ingefärakräm
Foto: Tv4
Mattias-Larsson
Mattias-Larsson

Vitlöksstekt surdegsbröd med halloumi och lins- och ingefärakräm

18 ingredienser

40 m

”Smarrig och matig macka. Vem gillar inte vitlöksstekt surdegsbröd med halloumi, lins- och ingefärakräm, råmarinerade grönsaker och rostade valnötter? Jag vill påvisa hur enkelt man kan skapa den här supermackan.” /Mattias Larsson

Ingredienser

portioner
  • 4 skivor vitt surdegsbröd
  • 2 halloumi, (á ca 250 g)
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 rosmarinkvist
  • olivolja
  • valnötter, rostade, till servering

Lins- och ingefärakräm

  • 250 g färdigkokta röda linser
  • 2 msk citronsaft
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk färsk ingefära, finriven
  • salt

Råmarinerade grönsaker

  • 150 g fänkål
  • 150 g morot
  • ca 150 g vitkål
  • 1 förp rädisa
  • 0,5 dl citronsaft
  • 2 msk olivolja
  • salt

Gör så här

Lins- och ingefärakräm

  1. Mixa samman ingredienserna till linsröran och smaka av med salt.

Råmarinerade grönsaker

  1. Finstrimla fänkål, morot och vitkål. Dela rädisorna i fyra delar. Marinera grönsakerna i citronjuice, olivolja och salt ca 10 minuter.

Mackorna

  1. Krossa vitlöksklyftorna lite lätt och lägg de i en kall stekpanna med mycket olivolja och en rosmarinkvist.
  2. Värm upp stekpannan med oljan till medelhög temperatur och lägg ner bröden. Ös bröden med oljan och stek de på båda sidorna till en riktigt rostad och knaprig yta.
  3. Värm upp stekpannan på nytt till högsta temperatur. Stek halloumin runt om ca 2 minuter på varje sida tills den har en kraftigt brynt yta och är varm i mitten (då är den som krämigast och godast).
  4. Lägg bröden på 4 tallrikar och bred på ett rejält lager av linskrämen. Skiva och lägg på halloumin. Toppa med de syrade grönsakerna och lite knapriga valnötter.