Vörtvåffla med gravad lax, pepparrotskräm, rödlök och kaviar

POPULÄRT
Vörtvåffla med gravad lax, pepparrotskräm, rödlök och kaviar
Foto: Tv4
Markiz Talhaoui
Markiz Talhaoui

Vörtvåffla med gravad lax, pepparrotskräm, rödlök och kaviar

20 ingredienser

30 m

Gravad lax med pepparrotskräm på en frasig vörtvåffla toppad med dill, rödlök och kaviar är en perfekt rätt att servera till jul.

Ingredienser

portioner

Våffelsmet

  • 125 g smör (eller margarin)
  • 2 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 dl vörtkrydda
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl vatten, iskallt (alt. julmust)

Pepparrotskräm

  • 3 dl crème fraîche
  • 1 dl färskost
  • 2 msk färsk pepparrot, riven
  • 0,5 citron
  • 1 dl dill, finhackad
  • salt
  • peppar

Topping

  • 12 skivor lax, gravad
  • 2 msk rödlök, finhackad
  • 50 g Kalix löjrom (alt. stenbitsrom)
  • dill
  • färsk pepparrot, riven

Gör så här

Våffelsmet

  1. Smält matfettet och låt det svalna.
  2. Vispa samman mjölk, mjöl, ägg, bakpulver och vörtmix till en slät smet. Rör i matfett och vatten (alt. julmust).
  3. Hetta upp våffeljärnet. Smörj det till den första våfflan.
  4. Grädda våfflorna vackert guld-gula. Lägg dem på galler så håller de sig frasiga.

Pepparrotskräm

  1. Blanda samman samtliga ingredienser. Smaka av med salt och svartpeppar.

Topping

  1. Toppa våfflan med pepparrotskrämen och sedan den gravade laxen, rödlök, rom och dill.
  2. Toppa eventuellt med ytterligare riven pepparrot vid servering.