Wagyubiff med tryffelpuré och rödvinssås

Wagyubiff med tryffelpuré och rödvinssås
Foto: TV4

Wagyubiff med tryffelpuré och rödvinssås

Av: Hjalmar - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

25 ingredienser

3 h

En riktig lyxmiddag med wagyu, mustig rödvinsås och en potatispuré på jordärtskocka, mandelpotatis och riven tryffel.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Wagyu

  • 8 cm wagyu
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • 3 msk smör
  • olja

Rödvinssås

  • 2 msk smör
  • 1 schalottenlök
  • 1 krm svartpeppar, nymalen
  • 4 dl vatten
  • 1 msk kinesisk soja
  • 3 dl oxsvansfond
  • 1 msk svartvinbärsgelé
  • 3 dl rött vin
  • 1 lagerblad
  • 1 krm färsk muskotnöt, riven
  • 1 msk arrowrot

Tryffelpuré

  • 125 g jordärtskocka
  • 175 g mandelpotatis
  • grädde
  • smör
  • tryffel, riven
  • salt
  • peppar

Servering

  • morötter, gula och orangea
  • små broccoli

Gör så här

Wagyu

  1. Låt Wagyun vila rumstempererat i vakuumförpackning, ca 3 timmar innan tillagning.
  2. 30 minuter innan det är dags att fräsa köttet så gnid in köttet rikligt med nymalen svartpeppar och flingsalt.
  3. Stek sedan på hög värme i en gjutjärnspanna med en stor klick smör och en skvätt olja i 2 minuter på vardera sida.

Rödvinssås

  1. Börja med att finhacka löken, mala peppar och hälla upp alla ingredienser i mindre skålar för att underlätta tillagningen. Smält och fräs sedan smör, lök och peppar i en kastrull. När färgen på löken precis blivit gyllenbrun så tillsätt vatten, vin, fond, soja, nymald muskotnöt, lagerblad och svartvinbärsgelén.
  2. Rör om såsen och låt koka upp innan du tillsätter Arrowrot under en sil för att det inte ska gryna sig. Reducera ned såsen i ca 10-15 minuter och vispa. Tillslut i med en sista matsked smör. Smaka av med salt och peppar.

Tryffelpuré

  1. Börja med att skala och tärna jordärtskocka och potatis i mindre bitar.
  2. Koka först potatisen i lättsaltat vatten i cirka 5 minuter innan du tillsätter jordärtskockan, när konsistensen har blivit mjuk så är det dags att hälla av vattnet.
  3. Elvispa potatisen och jordärtskockan tillsammans med grädde och smör i en kastrull på låg värme. Tillsätt sedan rikligt med tryffel, salt och peppar och rör om.

Servering

  1. Skala primörerna och fräs dem i smör och ställ dem sedan i ungen på 125 grader tills det är dags för servering.