Enkel dessert med en fräsch vaniljmousse servad i glas toppad med myntamarinerade bär och frukter samt rostad vit choklad. Moussen kan göras dagen före servering för att sen toppas med bär och frukt samt choklad vid servering.
Ingredienser
Youghurtmousse
100 g florsocker
400 g grekisk yoghurt, 10%
400 g vispgrädde, 40%
1 vaniljstång
80 g fryst passionsfrukt (eller saften från ca 7 färska passionsfrukter)
Marinerad frukt och bär
3 apelsiner
3 dl jordgubbar
1 dl blåbär (odlade)
3-4 färska myntablad, finhackade
1 msk vaniljsocker
Rostad vit choklad
200 g vit bakchoklad (av hög kvalité)
1 kruka färsk mynta
Gör så här
Yoghurtmousse
Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
Lägg grekisk yoghurt, vispgrädde, florsocker och vaniljfrön i en skål. Börja vispa med elvisp på låg hastighet tills allt är väl blandat, öka sedan till medelhastighet och vispa tills moussen börjar bli luftig och tjockna. Övervispa inte, då finns det risk att moussen blir lös igen.
Vänd försiktigt ner passionsfrukt, alternativ passionfruktsjuice om du inte vill ha med kärnorna.
Fördela moussen i dessertglas och ställ in i kylen. Hit kan förberedas dagen före.
Marinerad frukt och bär
Skala apelsinen med kniv och skär ut hinnfria klyftor. Dela blåbären på mitten. Skär jordgubbarna i klyftor. Lägg apelsinklyftor, blåbär och jordgubbar i en skål. Tillsätt finhackad mynta och vaniljsocker. Rör om och låt stå ca 15 minuter för att marinera.
Rostad vit choklad
Sätt ugnen på 175 grader. Hacka den vita chokladen och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Rosta mitt i ugnen i ca 5 minuter. Håll koll så den inte bränns, det går fort.
Ta ut plåten och låt svalna, bryt i bitar.
Ta ut glasen ur kylen. Skeda över marinerade bär och frukter. Strö över rostad vit choklad och garnera med myntablad.