50 g salladsmix (t ex ruccola, strimlad isbergsallad, röd mangold, frissé och mache)
0,5 gurka, skivad
10 körsbärstomater, klyftade
150 g chèvreost
15 valnötter
1 dl färsk timjan
Dressing
4 msk linfröolja
2 msk balsamvinäger
1 msk honung
salt
vitpeppar
4 tsk päronchutney
Päronchutney
2 gröna päron
1 limefrukt
3 tsk honung, flytande
2 tsk strösocker
0,5 tsk askorbinsyra
färsk ingefära ca 2 cm lång
1 msk päronkonjak
Dinkelbullar
300 g siktat dinkelmjöl (ekologisk)
100 g grahammjöl
1 förp torrjäst
1 tsk honung, flytande
30 g linfrön, nymalda
salt
50 g rågsurdeg
0,5 dl öl
2,5 dl vatten, ljummet
1 msk olja (till bakning)
1 msk solroskärnor, krossade
1 msk linfrön, färskmalda
vatten, kallt, att pensla på
Gör så här
Sallad
Blanda sallad, gurka, och körsbärstomater, fördela på 4 tallrikar. Skiva chèvre och värm upp lite matolja i stekpannan och stek osten på varje sida och lägg på salladen. Strö över valnötskärnor och lite färsk timjan samt rödbetor, delade i klyftor.
Dekorera osten med en klick päron chutney. Servera med dressing och nybakat dinkelbröd. Häll på salladsdressing med lite extra flytande honung och blanda försiktigt.
Päronchutney
Skär päronen i små bitar, riv ingefäran. Tag 1 msk vatten till en kastrull, lägg i päron och koka i 15 minuter.
Lägg till limesaft och övriga ingredienser, förutom askorbinsyra och låt puttra på svag värme i 30 minuter.
Se till att päronen inte blir alltför mjuka. Tillsätt askorbinsyra, smaka av. Lägg till konjaken och låt stå på svag värme 5 minuter. Tillsätt ljummen chutney exempelvis på chèvreosten.
Dinkelbullar
Värm ugnen till 220 grader. Blanda ingredienserna den färdiga degen ska vara lite klibbig i konsistensen. Låt jäsa i cirka 30 minuter.
Rulla små bullar, pensla med kallt vatten och strö gärna över lite solroskärnor.
Ställ in i ugnen och grädda i cirka 15 minuter, tills bullarna har fått fin färg.