Alexander Pellis perfekta semla

koket.se
Alexander Pellis perfekta semla
Foto: TV4/ Alexander Pelli
Alexander Pelli ny
Alexander Pelli ny

Alexander Pellis perfekta semla

28 ingredienser

24 h

”Vad är en perfekt semla? För mig är det en mjuk och saftig bulle, hemgjord fyllning med bittermandel eller citrus, hackade mandlar med sälta och lösvispad grädde. Och det är precis vad det här receptet ger dig, det kan verka som många steg, men de tar inte lång tid att göra och är hur enkelt som helst. Lycka till!" /Alexander Pelli

Se Alexander Pelli laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Dag 1, poolish

  • 28 g fullkornsdinkelmjöl [3 msk]
  • 28 g vatten [2 msk]
  • 0,05 g jäst, blå [1 liten nypa]

Dag 1, skållning

  • 22 g vetemjöl [2,5 msk]
  • 44 g vatten, kokande [3 msk]

Dag 2, fördeg

  • poolish
  • skållning
  • 185 g vetemjöl [3 dl]
  • 41 g dinkel, fullkorn [4,5 msk]
  • 46 g vatten [3 msk]
  • 40 g ägg [2,7 msk]
  • 22 g mjölk [1,5 msk]
  • 10 g jäst, blå
  • 5,5 g malen kardemumma, stött [1,6 tsk]
  • 50 g rörsocker [0,6 dl]
  • 5 g havssalt, fint [0,8 tsk]

Bortgörning

  • 60 g normalsaltat smör

Mandelfyllning

  • 180 g rostade mandlar [2,8 dl]
  • 200 g rörsocker [2,2 dl]
  • 1-2 bittermandel, rivna
  • 1,5 g vaniljsocker [0,5 tsk]
  • 1,5-3 g havssalt (efter smak) [1-2,5 krm]
  • 22 g grädde [1,5 msk]
  • 15-30 g vatten (använd utefter önskad konsistens) [1-2 msk]

Saltrostade mandlar

  • 200 g sötmandel [3,1 dl]
  • 30 g salt [1,5 msk]
  • 20 g rörsocker [1,5 msk]
  • 400 g vatten, kokande [4 dl]

Montering

  • 6 dl grädde
  • florsocker

Gör så här

Dag 1, poolish

  1. Blanda ingredienserna och förslut.
  2. Låt stå i rumstemperatur i 12-16 timmar. Den skall dubbla i volym.

Dag 1, skållning

  1. Koka upp mer vatten än du behöver.
  2. Väg eller mät upp rätt mängd vatten och blanda med mjölet. Blanda kraftigt i 1-2 minuter
  3. Lägg skållningen i en låda med lock och stäng.
  4. Låt stå i rumstemperatur.

Dag 2, fördeg

  1. Blanda ingredienserna till fördegen.
  2. Låt ligga övertäckt i 45-60 minuter.

Bortgörning

  1. Blanda degen långsamt i 5 minuter.
  2. Tillsätt smör och blanda långsamt i 10-20 minuter.
  3. Lägg degen jäsa i kylen över natten i en skål eller behållare med lock.

Dag 3

  1. Dela upp degen i 12 bitar eller ca 45 g styck.
  2. Runddriv (forma runda) och lägg på en plåt med papper, de kommer bli 3 gånger så stora.
  3. Jäs i en avstängd ugn med varmt vatten i en plåt längst ned. Låt jäsa 1-2 timmar.
  4. Baka på 200 grader utan fläkt med över- och undervärme i 7-9 minuter.
  5. Bullarna ska ha en ljus nederkant.
  6. Täck med en handduk direkt efter ugnen.

Mandelfyllning

  1. Rosta mandlarna i ugnen på 175 grader i ca 15-25 minuter, vänd runt i mandlarna lite då och då. För att se om mandlarna är färdiga tar du en mandel och bryter den i hälften, har den en beige/ljusbrun färg genom hela insidan är den klar.
  2. Koka upp vatten och häll över mandlarna, det ska täcka mandlöarna gott och väl. Låt stå 1 timme.
  3. Häll sedan av vattnet.
  4. Innan mandlarna mixas är det valfritt att skala dem eller inte. Skalet ger en mustigare smak samt ett inslag av bitterhet, en mer vuxen fyllning kan man säga.
  5. Mät upp allt utom vätskan i en matberedare och mixa slätt, det tar ca 2-4 minuter beroende på matberedare. Sockret ska ha lösts upp.
  6. Tänk på att låta din maskin vila om det behövs, min egna matberedare mixar jag endast 1-2 minuter åt gången med.
  7. Tillsätt sedan grädden och därefter vatten efter önskad konsistens och blanda för hand. Fyllningen ska vara len och spritsbar.

Saltrostade mandlar

  1. Mät upp mandlar, salt och socker i en värmetålig behållare.
  2. Koka upp vattnet och häll det över blandningen. Låt stå 2 timmar eller över natten (12 timmar). Desto längre de ligger ju saltare blir de.
  3. Häll av mandlarna och lägg dem på en plåt med papper.
  4. Torka samt rosta mandlarna i ugnen på 175 grader.
  5. Tiden kommer att variera beroende på hur länge de har legat i blöt, lång blötläggning betyder lång tid i ugnen.
  6. Kontrollera mandlarnas rostning genom att dela en i hälften och smaka.
  7. Låt mandeln svalna och hacka dem sedan till önskad storlek.

Montering

  1. Vispa grädden, gärna för hand de sista varven. Är den grynig eller blir taggig har den vispats för mycket. Förvara i kyl tills den används.
  2. Klipp eller skär din semla så du får ett lock och en botten. Om du skär locket kan du välja att stansa det för ett extra fint lock.
  3. Fyll först med mandelfyllning och toppa sedan med hackade mandlar.
  4. Spritsa därefter grädde ovanpå och avsluta med florsocker och njut!

Tips! Kombinera bullen med fyllningen från min citronsemla för en härligt frisk smak av citron.