Citronsemla

koket.se
citronsemla
Foto: TV4/ Alexander Pelli
Alexander Pelli ny
Alexander Pelli ny

Citronsemla

22 ingredienser

12 h

”En semla som verkligen tar sig an säsongen på riktigt, citrussäsongen! Med en mjuk bulle som smaksatts med citronzest och en fyllning med råmixad citron är det här en semla som verklligen smakar och upplevs friskare i smaken. En klar favorit för mig. Lycka till och hoppas du tycker om den!" /AlexanderPelli

Se Alexander Pelli laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Fördeg

  • 50 g dinkel, fullkorn [0,83 dl]
  • 50 g vatten [0,5 dl]
  • 2,5 g jäst, blå

Deg

  • 230 g vetemjöl [3,8 dl]
  • 88 g mjölk [0,88 dl]
  • 4 g jäst, blå
  • 15 g strösocker [1,1 msk]
  • 15 g honung [0,8 msk]
  • 1 g vaniljsocker [1,7 krm]
  • 1 ägg [55 g]
  • 0,5 citron, rivet skal/zest
  • 5 g salt [0,8 tsk]
  • 50 g olivolja [0,54 dl]

Citronfyllning

  • 165 g rostade mandlar [2,5 dl]
  • 180 g rörsocker [2 dl]
  • 22 g citron, sköljd
  • 18 g honung [1 msk]
  • 1,5-3 g havssalt (efter smak) [1-2,5 krm]
  • 22-37 g vatten (använd utefter önskad konsistens) [1,5-2,5 msk]

Montering

  • 50 g rostade mandlar, hackade
  • 6 dl grädde
  • florsocker

Gör så här

Fördeg

  1. Blanda allt till fördegen och täck över. Låt stå i rumstemperatur och jäsa till dubbel storlek, ca 2-3 timmar.

Deg

  1. När fördegen fördubblat sin volym blandar du samman allt utom olivoljan i ca 12–14 minuter på långsam hastighet.
  2. Tillsätt sedan olivoljan i två omgångar och låt blanda långsamt i 2–3 minuter, avsluta med 1-2 minuter på snabb hastighet. Degen kommer först verka bli fastare och dra ihop sig när oljan tillsätts, för att sedan bli lösare.
  3. Degen skall vara glansig och släppa från bord eller skål när den är klar.
  4. Lägg degen i en oljad skål eller låda och låt jäsa övertäck i kylen över natten eller i 12 timmar.
  5. Dela degen i 12 lika stora bitar eller 45 g styck och runddriv bitarna (formar till bollar). Bullarna kommer bli 3 gånger så stora när de är gräddade.
  6. Fördela bullarna på 1-2 plåtar.
  7. Låt degen jäsa i 2 timmar i en avstängd ugn med varmt vatten i en djup plåt undertill.
  8. Baka bullarna på 180-200 grader med över- och undervärme i ca 8-11 minuter. Bullarna skall ha en ljus nederkant.
  9. Täck med en handduk direkt efter gräddningen.

Citronfyllning

  1. Rosta mandlarna i ugnen på 175 grader i ca 10-20 minuter, vänd runt i mandlarna lite då och då. För att se om mandlarna är färdiga tar du en mandel och bryter den i hälften. En mindre rostad mandel passar bra till citronens smak.
  2. Koka upp vatten och häll över mandlarna, det ska täcka mandlarna gott och väl. Låt stå 1 timme.
  3. Häll av vattnet innan mandlarna mixas.
  4. Innan mandlarna mixas är det valfritt att skala dem eller inte. Skalet ger en mustigare smak samt ett inslag av bitterhet, en mer vuxen fyllning kan man säga.
  5. Tillsätt allt utom vätskan i en matberedare och mixa slätt, det tar ca 2-4 minuter beroende på matberedare. Sockret ska ha lösts upp.
  6. Tänk på att låta din maskin vila om det behövs, min egna matberedare mixar jag endast 1-2 minuter åt gången med.
  7. Tillsätt sedan vätska till önskad konsistens, fyllningen ska vara len och spritsbar.

Montering

  1. Rosta mandel på 175 grader i ca 10-20 minuter, vänd runt lite i mandlarna då och då. Hacka sedan upp dina mandlar grovt.
  2. Vispa grädden, gärna för hand de sista varven. Är den grynig eller blir taggig har den vispats för mycket.
  3. Klipp eller skär din semla så du får ett lock och en botten. Om du skär locket kan du välja att stansa det för ett extra fint lock.
  4. Fyll semlan först med mandelfyllning och toppa sedan med hackade mandlar.
  5. Spritsa därefter grädde ovanpå och riv citronzest på grädden.
  6. Avsluta med locket och florsocker.

Tips! Använd citronfyllningen tillsammans med en klassisk semmeldeg för en fantastisk ny kombo, den passar utmärkt med bullen i ”den perfekt semlan”.