En riktig lyxmiddag med smaker från norr. Ugnsbakad älgfilé med picklad pumpa, pumpapuré, rödvinssås och fräst shiitakesvamp . Garnera rätten med friterad renlav och grönkål.
Skala pumpan och skär tunna cirkelformade skivor på en mandolin. Koka upp ättika, socker och vatten samt stjärnanis och häll lagen över den skivade pumpan i en bunke. Låt svalna.
Älgfilé
Dela älgfilén i två lika stora bitar. Bryn filén runt om i nån minut på varje sida i olja tills den fått fin färg. Tillsätt timjan, vitlöksklyftor och smör i den varma pannan, ös det smälta
smöret över köttet. Placera filébitarna i en ugnsfast form och stek i ugnen på 180 grader med 5 minuters intervaller. Låt köttet vila utanför ugnen mellan stekningarna för ett saftigt resultat. Upprepa stekningen tills du nått innertemp ca 50 grader.
Pumpapuré
Skär av det yttersta skalet av en hel pumpa skrapa ur kärnorna med en sked. Skär upp pumpan i lika stora tärningar ca 1,5 cm kuber. Rosta kuberna i ugnen på ca 180 grader med olja, hackad röd chili samt hackad vitlök tills pumpan är gyllenbrun och mjuk ca 20 minuter. Riv över apelsinzest direkt när du plockar ut pumpan ur ugnen då värmen lyfter apelsinsmaken. Mixa i krukmixer, smaka upp med smör salt och peppar och juice från apelsinen och citron för högre syra.
Rödvinssås
Svetta schalottenlöken, timjan, lagerblad och tärningar av rökt sidfläsk i olja i en stekpanna på medelvärme. Tillsätt sherryvinäger låt koka in i löken. Tillsätt rött vin reducera tills cirka 1 dl återstår. Tillsätt fond och låt koka i hop till bra såskonsistens. Sila av såsen med en finmaskig sil, i en ny kastrull. Reducera lite till. Tillsätt smör och smaka av med salt och peppar.
Shiitakesvamp
Skiva svampen och fräs i smör med finhackad schalottenlök smaka upp med salt och peppar.
Renlav
Förväll renlaven snabbt i kokande vatten ca 1 min. Häll av vattnet. Låt renlaven torka på papper. Fritera renlaven och grönkålen i olja på ca 170 grader till krispig konsistens. Lyft upp och låt laven åter rinna av på papper smaka upp med salt medans den är varm.