Klassisk Boeuf bourguignon

Klassisk Boeuf bourgignon
Foto: Ps matsal
André Wessman
André Wessman

Klassisk Boeuf bourguignon

17 ingredienser

Klassisk Boeuf bourguignon med champinjoner och smålök.

Ingredienser

portioner
  • 800 g nötkött, i bitar
  • 1 msk smör
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk tomatpuré
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 3 dl rött vin
  • 3 msk oxfond
  • 2 dl vatten
  • 1 krm torkad timjan
  • 1 lagerblad
  • 600 g steklök [ca 12 st]
  • 200 g champinjoner (små)
  • 150 g skivad bacon
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Bryn köttet i en het stekpanna med smör och lite olja.
  2. Krydda med salt och peppar och lägg över i en rymlig gryta.
  3. Skär morötterna, löken och vitlöken i skivor. Fräs dem i en stekpanna tillsammans med tomatpurén.
  4. Pudra över mjölet och rör så att det fördelar sig jämnt.
  5. Häll på vin, tillsätt timjan och lagerblad.
  6. Koka upp allt i pannan under omrörning.
  7. Slå över allt i grytan över köttet och tillsätt buljong så att det täcker. Låt grytan småputtra tills köttet är mört, det tar cirka 90 minuter.
  8. Förbered garnityret under tiden köttet kokar klart.
  9. Skala smålökarna.
  10. Skär baconet i strimlor och stek de i pannan.
  11. När baconet har börjat släppa sitt goda fett tillsätt champinjonerna.
  12. Lägg i smålökar, svamp och bacon och sjud några minuter.