3-400 g fisk, i bitar (lax, marulk, havskatt, torsk allt efter tillgång)
Fond
olivolja, el smör
4 schalottenlökar
2 morötter
0,25 fänkål
2 msk tomatpuré
5 vitpepparkorn
räkskal, rostade ((+ skal))
1 l vatten
Gör så här
Skala räkorna och rosta skalen i 225 grader i ugnen cirka 15 minuter.
Häll lite olja i en stor kastrull.
Fräs schalottenlök, morötter, fänkål och tomatpuré några minuter utan att det får färg.
Tillsätt de rostade räkskalen och låt koka cirka 10 minuter.
Viktigt att inte koka för länge då räkskalen gör fonden besk.
Sila av och koka ihop (reducera) fonden cirka 30 minuter (2/3) på låg värme. (Går även bra att göra mycket fond och frysa in) Spar fonden och gå vidare.
Hacka schalottenlöken fint och smält i olivolja/smör.
Hacka chilin och låt fräsa med.
Tillsätt eventuellt en hackad vitlöksklyfta.
Strimla morot och fänkål i tändstickstora bitar.
Lägg ned i grytan och låt fräsa försiktigt utan att de tar färg.
Tillsätt tomatpurén.
Häll i vin och låt koka upp.
Häll i fonden och lite juice från citron.
Tillsätt räkor, fisk samt sojagrädde och låt puttra någon minut tills fisken blivit genomkokt.
Avsluta med att röra i persiljan.
Serveras rykande het i soppskålar, gärna med en klick hemlagad aioli.