Auberginesallad med yoghurt

koket.se
Auberginesallad med yoghurt
Markiz Talhaoui
Markiz Talhaoui

Auberginesallad med yoghurt

14 ingredienser

1 h

Auberginesallad med smaksatt yoghurt är både friskt och fräscht som tillbehör till middagen. Eller varför inte servera rätten som en härlig förrätt?

Se Markiz Talhaoui Tainton laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 4 msk olivolja (lite extra för att ringla 
över)
  • 2 aubergines, skurna i 1 cm ringar (stora)
  • 2 tsk paprikapulver
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 1 citron, saften
  • 100 g tahinipasta
  • 80 ml vatten
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 250 g grekisk yoghurt
  • 15 g pinjenötter, rostade
  • 1 tsk torkad mynta
  • 1 tsk peppar
  • färska myntablad, grovt rivna (en liten näve)
  • havssalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Ringla lite olja på en ugnsplåt och gnid in det ordentligt så att auberginerna inte ska fastna.
  3. Placera auberginerna på plåten. Salta rikligt och toppa med paprikapulver samt spiskummin.
  4. Rosta auberginerna i 25–30 minuter. Vänd dem efter halva tiden och fortsätt rosta tills de är mjuka.
  5. När auberginerna är klara så pressa över saften från en halv citron.
  6. Vispa under tiden tahinipasta med vatten, vitlök, resterande citronsaft och en nypa salt till en slät kräm.
  7. Lägg upp yoghurten på ett serveringsfat. Toppa med auberginerna och ringla över tahinisåsen.
  8. Strö över pinjenötter, torkad mynta, peppar och myntablad.
  9. Servera omedelbart.