Augachile med kokt bläckfisk

koket.se
Augachile med kokt bläckfisk
Foto: TV4
Peter Norman
Peter Norman

Augachile med kokt bläckfisk

20 ingredienser

2 h

Läcker sallad med kokt bläckfisk, morot, tomat, chili och selleri. Du hittar även receptet på hur du kokar bläckfisken här (ger 2 kg färdigkokt bläckfisk).

Se Peter Norman laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Grundrecept kokt bläckfisk

  • 2 kg bläckfisk, åttaarmad
  • 2 dl havssalt
  • 1 bit rättika, riven
  • 10 svartpepparkorn
  • 2 morötter, tvättade och skurna i bitar
  • 1 gul lök, klyftad
  • 5 stjälkar stjälkselleri
  • 5 kvistar färsk bladpersilja
  • vatten
  • is, bitar

Augachile

  • 1 kg bläckfisk, kokt
  • 3 limefrukter, juice
  • 1-2 serranochili, tunt skivad
  • 1 tomat, fint tärnad
  • 0,25 rödlök, fint tärnad
  • 0,25 morot, fint tärnad
  • 1 stjälk stjälkselleri, fint tärnad
  • 1 knippe koriander, fint skuren
  • 3 msk olivolja
  • salt

Gör så här

Koka bläckfisk

  1. Massera bläckfisken i 20 min med havssaltet och rättikan för att möra och tvätta den.
  2. Koka upp vatten, salt, peppar och resten av grönsakerna. Fyll en bunke med isbitar och vatten
  3. Doppa 2 cm av bläckfiskens tentakler i det kokande vattnet och lyft upp dem ur vattnet i några sekunder. Doppa i isvattnet. Doppa ytterligare 2 cm i det kokande vattnet och lyft upp igen. Upprepa det här tills tentaklerna rullat upp sig till ända upp till bläckfiskens huvud.
  4. Lägg sen ner hela bläckfisken i det kokande vattnet. Sänk värmen och låt sjuda i 40 min. Tag kastrullen från värmen och låt stå i ytterligare 40 min. Lyft upp ur kastrullen och låt svalna.

Augachile

  1. Skiva bläckfisken tunt och placera på ett stort uppläggningsfat. Pressa över limen. Fördela chili, rödlök, morot, selleri och dekorera med koriander. Ringla över olivolja och smaka av med salt.