Baconlindad fläskytterfilé med sardellsmör och rostad potatis

koket.se
Helstekt fläskfilé med sardellsmör och rostad potatis
Foto: Tv4
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Baconlindad fläskytterfilé med sardellsmör och rostad potatis

20 ingredienser

50 m

Helstekt baconlindad fläskytterfilé fylld med vitlök, citron och örter serverad  tillsammans med vitlöksrostade potatisar och ett örtigt sardellsmör. Lättlagad festmat när den är som bäst. 

Tips! Den baconlindade fläskytterfilén går också fint att tillaga på grillen på indirekt värme.

logo
Lisa Lemke 2016

Se Lisa Lemke laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 600 g fläskytterfilé
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 kruka färsk oregano
  • 1 förp bacon (à 140 g)
  • 1 citron, finrivet skal
  • 1 tsk svartpeppar, grovmalen
  • 1 tsk salt
  • olja, till stekning
  • smör, till stekning

Sardellsmör

  • 100 g smör
  • 6 sardellfiléer
  • 1 citron, finrivet skal
  • 2 dl örter blandade (t ex persilja, gräslök, ruccola, rosmarin)
  • 3 klyftor vitlök
  • salt, nymalen svartpeppar

Till servering

  • 1 kg fast potatis, små
  • 4 klyftor vitlök, med skal
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Börja med smöret. Mixa alla ingredienser i en matberedare så du får ett slätt och krämigt smör (förhacka ev örterna och ta ej med rova stjälkar). Smaka av med salt och peppar.
  2. Lägg smöret i en skål och servera rumsvarmt. Eller rulla in det i smörpapper och lägg i kylen så att du kan skära det i skivor vid servering. Får du smör över går det bra att frysa in, där det håller ca 2 månader.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Hacka vitlök och oregano fint. Blanda med skal från citronen samt grovmalen svartpeppar.
  5. Skär ett snitt längs med hela fläskytterfilén. Klappa in saltet runt om, även i snittet. Fördela oregano- och citronblandningen i snittet.
  6. Linda baconskivor runt fläskfilén tills hela filén är täckt. Bind om med stekgarn.
  7. Bryn fläskytterfilén runt om i stekpanna med olja och smör. Lägg i mitten av en ugnsplåt och fördela potatisarna runt om. Ringla olja över och krydda med salt och peppar.
  8. Krossa oskalad vitlök försiktigt och lägg bland potatisen.
  9. Tillaga i mitten av ugnen tills köttet har en innertemperatur på 68 grader. Ta ut köttet och höj ugnsvärmen till 225 grader och fortsätt laga potatisarna tills de är mjuka. Servera med sardellsmöret och gärna en grönsallad.