Bakad vattenmelon med syrlig tomat- och gurksalsa

Bakad vattenmelon med syrlig tomat- och gurksalsa
Foto: Tv4
Therese Elgquist
Therese Elgquist

Bakad vattenmelon med syrlig tomat- och gurksalsa

15 ingredienser

2 h

”Ett måhända oväntat sätt att servera vattenmelon - men mitt absoluta favoritsätt! Melonen får en helt annan smak och konsistens efter en stund i ugnen, och toppad med salsa och majonnäs blir den till en spännande rätt där få kommer att kunna gissa den “hemliga” ingrediensen.” / Therese Elgquist

Ingredienser

portioner4 - 6 bufféportioner

Bakad vattenmelon

  • 1 vattenmelon
  • 0,5 msk rapsolja

Tomat- och gurksalsa

  • 250 g tomater, gärna trädgårdstomater i olika färger
  • 0,5 gurka
  • 1 dl myntablad, färska
  • 0,5 msk kallpressad rapsolja
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen

Basilikamajonnäs

  • 1 dl majonnäs, vegansk (använd färdigköpt eller gör egen)
  • 2 krukor färsk basilika
  • flingsalt

Topping

  • vallmofrö
  • krasse, groddar (eller skott)
  • flingsalt

Gör så här

Bakad vattenmelon

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Dela melonen på mitten på längden och skär i centimetertjocka skivor på bredden. Skär bort skalet och skär skivorna i 3-4 cm breda bitar. Lägg fruktköttet på en bakplåt och pensla med olja.
  3. Baka melonbitarna i mitten av ugnen i ca 75-90 minuter, tills fruktköttet fått en fast konsistens och blivit lätt krispig i kanterna. Vänd runt bitarna efter halva tiden. Låt svalna.

Tomat- och gurksalsa

  1. Skär tomaterna i små bitar. Skala gurkan, dela den på mitten och kärna ur mittendelen med en sked (spara skal och kärnor till nästa gång du ska göra en smoothie för att minska svinnet). Skär gurkan i jämnstora bitar likt tomaterna.
  2. Finhacka myntan. Blanda ihop alla ingredienser till salsan. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.

Basilikamajonnäs

  1. Mixa ihop majonnäs och basilika helt slätt med en stavmixer. Smaka av med salt.

Servering

  1. Lägg upp den bakade melonen på ett stort fat, fördela salsan ovanpå. Strö över vallmofrö och krasse. Avsluta med lite flingsalt strax innan servering.