Biff med hasselbackspotatis och brysselkålssallad

koket.se
Biff med hasselbackspotatis och brysselkålssallad
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Biff med hasselbackspotatis och brysselkålssallad

19 ingredienser

1 h

Klassisk rätt med biff, skysås och hasselbackspotatis. För en modernare twist serverar Tom en fräsch sallad till på brysselkål och saltrostade mandlar.

Tips! Titta gärna på klippet för att se hur Tom på ett enkelt sätt skär snitt i potatisen.

logo
Tom Sjöstedt SMK

Se Tom Sjöstedt laga receptet

Ingredienser

portioner

Biff med steksky

  • 4 skivor biff, utan kappa, ca 150 g per person
  • 2 klyftor vitlök, skalade och krossade
  • 1 kruka timjan
  • 1 dl rött vin
  • 2 dl oxbuljong
  • 1 msk svartvinbärsgelé
  • 50 g smör
  • olja
  • smör
  • salt
  • peppar

Hasselbackspotatis

  • 600 g fast potatis
  • 50 g smör, smält
  • 1 dl ströbröd

Brysselkålsallad

  • 400 g brysselkål
  • 50 g babyspenat
  • 1 knippe vattenkrasse
  • 2 dl salta och rostade mandlar, grovhackade
  • vinäger

Gör så här

Hasselbackspotatis

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skiva potatisen tunt men inte så den går igenom utan håller ihop nedtill.
  3. Lägg över i en form, salt och peppra, pensla på smör och strö över ströbröd. Tillaga i ugnen ca 45 minuter tills de är gyllenbruna.

Biff

  1. Salta och peppra köttet. Stek i olja först. Tillsätt sedan smör, vitlök och timjan. Stek 2-3 minuter på varje sida. Lyft upp köttet och låt vila ca 5 minuter före servering.
  2. Slå på vin och buljong och koka ur allt det goda ur stekpannan. Smaka av med svartvinbärsgelé och smör.

Brysselkålssallad

  1. Skiva brysselkålen tunt. Blanda med övriga ingredienser och smaka av med salt, vinäger och olivolja.
  2. Skär upp köttet och servera med potatis, skysås och brysselkålssallad.