Blomkålssoppa med parmaskinka- och parmesankrisp

NYHET
Blomkålssoppa med parmaskinka- och parmesankrisp
Foto: Catarina König
fredrik schelin  profilbild 2023
fredrik schelin  profilbild 2023

Blomkålssoppa med parmaskinka- och parmesankrisp

13 ingredienser

20 min

En värmande god och smakrik soppa av blomkål. Servera den gärna tillsammans med nybakad baguette. Tillaga gärna en stor sats då soppan går utmärkt att frysa in.

Ingredienser

portioner
  • 1,5 l vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 gul lök, grovhackad (stor)
  • 1 klyfta vitlök, hackad
  • 1 potatis, grovhackad (stor)
  • olivolja, att steka i
  • 1 blomkål, grovhackat (stort)
  • 4 skivor parmaskinka
  • 100 g parmesanost
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • 1 dl champagne (eller torrt mousserande vin)

Garnering

  • färska basilikablad

Gör så här

  1. Koka upp vatten i en kastrull och lägg i buljongtärningarna.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Stek lök, vitlök och potatis i olivolja i en gryta. När de fått lite färg, tillsätt blomkål, använd gärna hela blomkålen – även blad och stam.
  4. Tillsätt buljongen och låt allt koka under lock i cirka 20 minuter tills potatisen och blomkålsstammen är mjuka. Under tiden soppan kokar gör du parmesanchips och torkar parmaskinka i ugnen.
  5. Lägg parmaskinka på en plåt med bakplåtspapper och riv parmesanosten i 4 lika stora högar bredvid.
  6. Sätt in plåten mitt i ugnen i max 10 minuter tills parmaskinkan är torr som chips och parmesanosten fått färg. Passa osten så den inte bränns!
  7. Stäng av spisplattan och mixa soppan slät med en stavmixer. Smaka av med salt och svartpeppar.
  8. Innan servering, rör ner champagne i soppan för smaken skull och för att få en luftig konsistens.
  9. Servera soppan i en skål toppad med parma- och parmesanchips. Det blir finare om du ställer chipsen upp mot varandra, men godare om du smular ner båda chipsen i soppan som smaksättande krisp. Toppa med basilika.

Dryckestips!
Palmer Blanc de Blancs Nr 7553

Pigg och citrusfrisk champagne med mjuk livfull mousse. Glaset är fyllt med bakade äpplen, krispig citrus, frasig croissant och rökiga mineraler. Passar som hand i handske till denna umamispäckade soppa.