Thaiinspirerad kryddig ananas och linssoppa

Thaiinspirerad kryddig ananas och linssoppa
Foto: TV4

Thaiinspirerad kryddig ananas och linssoppa

Av: Bo Rappne

Från: Klockan nio hos stjärnorna

37 ingredienser

50 min

Förrätt med inspiration från tre världsdelar. Serveras med italiensk bruschetta och mexikansk guacamole.

Vintips från Bo
Jules Muller Pinot Gris Reserve

Bo bjöd även på
Tempe och shiitake-rullar i rispapper
Brasiliansk mangopannacotta

Receptet är från programmet Klockan åtta hos stjärnorna och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 1 dl röd paprika, finhackad
  • 0,5 dl gul lök, finhackad
  • 0,5 vitlök, finhackad eller pressad
  • 2 tsk vit balsamvinäger
  • 1-2 msk olivolja
  • 1 msk färsk oregano, finhackad
  • flingsalt
  • peppar
  • 1-2 avokador, mosade
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 citron, saften
  • 1 msk gul lök, finhackad
  • 0,5 vitlök, finhackad eller pressad
  • 2-3 msk basilika, grovhackad
  • 1 tsk chilifrukt, finhackad
  • 0,5 dl tomat, hackad
  • flingsalt
  • peppar (efter smak)
  • bröd
  • 2 msk matolja
  • 0,5 dl gul lök, finhackad
  • 0,5 dl purjolök, finstrimlad
  • 0,5 vitlök, finhackad
  • 1-2 tsk chilifrukt, finhackad
  • 1 rågad tsk curry
  • 1 rågad tsk spiskummin
  • 1 lagerblad
  • 1,5 dl röda linser
  • 1 l vatten
  • 1 buljongtärning
  • 2 limeblad, finstrimlade färska
  • 0,5 msk chilibeansås
  • 0,5 limefrukt, saften
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 äpple, tärnat
  • 1-2 dl tärnad färsk ananas
  • färsk koriander, hackad

Gör så här

Italiensk Bruschetta

  1. Hacka paprika och lök och blanda med resterande ingredienser.
  2. Smaka av med flingsalt och peppar.
  3. Rosta brödet i jämna skivor i ugn på grillfunktionen.
  4. Lägg upp röran på brödet och servera.

Mexikansk guacamole

  1. Blanda ingredienser och smaka av med lime, salt och peppar.
  2. Lägg upp på bröd.
  3. Thaiinspirerad kryddig ananas och linssoppa
  4. Hacka alla ingredienser.
  5. Fräs lök, purjolök, vitlök, chili och limeblad i oljan tills de mjuknar utan att få färg.
  6. Lägg i curry, spiskummin och lagerblad samt mer olja om så behövs och fräs tills kryddorna börjar dofta.
  7. Lägg i linserna och fräs i cirka 2-3 minuter.
  8. Häll på vattnet och lägg eventuellt i en buljongtärning, låt koka i cirka 5-7 minuter.
  9. Tillsätt chillibeansås, lime, äppelcidervinäger, äpple och ananas låt koka upp smaka av med salt.
  10. Lägg upp i skålar, toppa med färsk koriander och servera.