Pilgrimsmusslor med citrusfrukter

Meny till alla hjärtans dag
Foto: Roland Persson

Pilgrimsmusslor med citrusfrukter

Av: Bonniers kokbok (flera kockar)

Från: Bonniers kokbok

23 ingredienser

Confiterade citrusfrukter och sesampanerade pilgrimsmusslor med sötsur sås. Ett vackert och festligt tilltugg! Receptet finns med i Bonniers kokbok.

Receptet ger 10 musslor.

Ingredienser

portioner stycken

Citrusfrukter

  • 1 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 2 apelsiner
  • 1 blodgrapefrukt
  • 2 limefrukter
  • 1 citron
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 klyftor vitlök, skivade
  • 1 msk färsk timjan, repad

pilgrimsmusslor

  • 10 pilgrimsmusslor
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar, nymald
  • 1 äggvita, uppvispad
  • 0,5-1 dl sesamfrön (svarta och vita)
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör

Sås

  • 0,5 dl strösocker
  • 2 msk vatten
  • 1 dl apelsin, pressad
  • 1 dl fiskbuljongtärning
  • 0,25 röd chilifrukt, i fina små tärningar
  • 2 tsk majsstärkelse, utrört i lite vatten
  • 1 krm salt
  • Örter, skott och groddar

Gör så här

Citrusfrukter

  1. Koka vatten och socker i 5 minuter till en sockerlag.
  2. Låt svalna.
  3. Skär av skalet och det vita på citrusfrukterna med en vass kniv.
  4. Skär ut hinnfria filéer och låt dem ligga i sockerlag i 1 timme.
  5. Sätt ugnen på 100 grader.
  6. Ta upp citrusskivorna och lägg dem på en plåt täckt med bakplåtspapper.
  7. Låt stå mitt i ugnen i cirka 2 timmar.
  8. Ta ut och låt citrusfrukterna kallna.
  9. Höj ugnsvärmen till 150 grader.
  10. Lägg över citrusfrukten i en ugnssäker form.
  11. Droppa över olivolja och lägg på vitlök och timjan.
  12. Låt stå i ugnen i cirka 10 minuter.

Musslor

  1. Salta och peppra pilgrimsmusslorna.
  2. Doppa ena sidan av musslorna i äggvita och därefter i sesamfrön.
  3. Stek den sesampanerade sidan först i cirka 1 minut.
  4. Vänd musslorna och stek även andra sidan hastigt.

Sås

  1. Koka socker och vatten i en liten kastrull tills det blir ljust brunt.
  2. Tillsätt apelsinsaft, fiskbuljong och pepparfrukt och låt såsen sjuda i cirka 5 minuter.
  3. Red av med majsstärkelse och smaka av med salt.
  4. Servera i pilgrimsmusselskal eller på assietter och toppa med örter, skott och groddar.