Bourguignon på linser med lyxig puré

koket.se
Bourguignon på linser med lyxig puré
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Bourguignon på linser med lyxig puré

20 ingredienser

45 min

Mustig gryta på belugalinser, svamp och rött vin serverad med en len potatispuré. Perfekt vegetarisk bjudmiddag!

logo
Siri Barje 2016

Se Siri Barje laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 4 dl torkade belugalinser
  • 25 g smör
  • 2 klyftor vitlök, skivade
  • 3 bananschalottenlökar
  • 2 morötter
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 msk vetemjöl
  • 5 dl rött vin
  • 5 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 msk japansk soja
  • 250 g champinjoner
  • 1 kruka persilja
  • 1 msk rapsolja
  • salt
  • peppar

Potatispuré

  • 1 kg potatis
  • 100 g smör
  • 2 dl mjölk
  • salt

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och skiva morot.
  2. Stek lök och vitlök mjuka i smör i en gryta. Salta och tillsätt tomatpuré och mjöl. Stek i ca 5 minuter.
  3. Tillsätt linser och morot, stek ytterligare någon minut.
  4. Häll på vin och vatten. Tillsätt grönsaksbuljongtärning och soja. Låt koka utan lock tills såsen har tjocknat och linserna är klara.
  5. Kvarta champinjonerna och stek dem gyllene i olja i en stekpanna.
  6. Koka potatisen mjuk i välsaltat vatten. Värm smör och mjölk.
  7. Pressa potatisen genom en potatispress och blanda med smör och mjölk. Smaka av med salt.
  8. Hacka persiljan.
  9. Smaka av grytan, kanske behövs en skvätt vin till?
  10. Vänd ned champinjonerna i grytan och servera med persilja och potatispuré.