Bra mat för kropp och knopp
Fullkorn
I fullkorn behålls skal och grodd på sädesslaget, vilket gör att det blir väldigt rikt på vitaminer och mineraler. Fullkorn innehåller också mycket fibrer som bland annat bidrar till mättnad och skyndar på matens passage genom mag¬tarmkanalen.
Fisk och skaldjur
Fisk och skaldjur är fullproppat med nyttigheter. En bra målsättning är att äta fisk 2-3 gånger i veckan. Förutom omega-¬3 innehåller fisk bland annat D¬-vitamin, jod och selen.
Grönsaker
Ett bra intag av grönsaker, rotfrukter, frukt och bär är förknippat med lägre risk för hjärt-kärlsjukdom, fetma och vissa former
av cancer. Några av de mest näringsrika grönsakerna är: Ärtor, broccoli, purjolök och blomkål.
Baljväxter
Här finns mycket fibrer som magen gillar! Fyllda med vitaminer, mineraler och fibrer är baljväxten ett bra val att lägga på tallriken. En gemensam superkraft hos baljväxter är att de tar relativt lång tid för kroppen att ta upp, vilket gör att de mättar länge. En måltid där baljväxter ingår, antingen i huvudrollen eller som en klick hummus bredvid, kan göra hela måltiden långsammare och bättre.
Frukt och bär
Precis som med grönsakerna så är ett dagligt intag av frukt mycket bra för hälsan. Många kan tycka att det känns lite läskigt då frukt innehåller mycket socker men det finns ingen forskning som indikerar på att fruktets socker skulle ha en negativ effekt på vare sig vikt, blodtryck, blodfetter eller blodsocker. Så frukta på!