Hjärtegrynstårta

Hjärtegrynstårta
Foto: Camilla Tubertini

Hjärtegrynstårta

Av: Camilla Tubertini

Från: Millas kalastårtor

9 ingredienser

Du kommer att bli förvånad över hur snabbfixad den här Hjärtegrynstårtan är, och hur vint chokladgrädde, blåbär och maräng passar ihop. Den lila färgen är dessutom helt naturlig! /Camilla - Recepten kommer från boken Millas kalastårtor.

Här hittar du två tårtbottnar
Vaniljtårtbotten
Saftig chokladtårtbotten

Sätt ihop den här tårtan max en timme innan den ska ätas, annars kan marängen bli seg och grädden prickig. Tårtan blir bäst med frysta blåbär, men kan också göras med färska blåbär. Då mosar man lite bär med en gaffel för att få fram saft att färga med.

Tina frysta blåbär
Tina blåbären i ett durkslag över en skål ett par timmar innan tårtan ska göras, spara saften!

Hjärtan
Hjärtegrynstårtan är enkel att göra, men ser riktigt proffsig ut tack vare de spritsade hjärtana. Gör så här: Börja med den undre spetsen och avbryt inte förrän du kommit runt och korsat den. Innan hjärtana lossas från smörpapperet skärs överflödig choklad runt spetsen bort.

Ingredienser

  • 2 sockerkaksbotten
  • 1 marängbotten

Fyllning och dekor

  • 8 dl grädde
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 5 msk chokladdryckspulver (exempelvis O’boy)
  • 1 tsk strösocker
  • 1 dl frysta blåbär

Dekoration

  • 200 g blockchoklad (till hjärtan)
  • strössel (hjärtformat)

Gör så här

Hjärtan i choklad

  1. Smält blockchokladen och spritsa ett 40-tal hjärtan på några smörpapper som ligger på styva, flyttbara underlag.
  2. Ställ svalt.

Fyllning

  1. Gör chokladgrädden. Vispa 3 deciliter grädde med vaniljsockret och chokladpulvret. Vispa hårt.
  2. Häll 5 deciliter grädde i en annan bunke.
  3. Tillsätt 1 tesked socker och vispa den tjock.

Tårta

  1. Lägg en sockerkaksbotten på tårtfatet.
  2. Bred lite sockergrädde över.
  3. Fördela blåbären ovanpå.
  4. Lägg marängbottnen ovanpå och bred ut chokladgrädden.
  5. Lägg på den andra sockerkaksbottnen.
  6. Blanda lite av den avrunna blåbärssaften med den vispade grädden som är kvar. Blanda i mer saft, lite åt gången, tills du tycker att färgen är fin.
  7. Torka av allt kladd runtom tårtan.
  8. Bred den lila grädden över tårtan eller spritsa den och jämna ut den med en lång spatel.
  9. Dekorera med strössel och chokladhjärtan.