Tian - provensalsk grönsakslåda

Tian - provensalsk grönsakslåda
Foto: Tina Axelsson
Caroline Hofberg
Caroline Hofberg

Tian - provensalsk grönsakslåda

Av: Caroline Hofberg

Från: Medelhavsmat till vardag och fest

14 ingredienser

I det sydfranska köket finns många härliga versioner av den goda grönsakslådan tian. Jag brukar grädda den i en rund form med löstagbar kant, ett trevligt sätt att göra "en enkel omelett" festlig som en tårta. /Caroline Hofberg

Grönsakslådan passar till den mesta, severa den tillsammans med en sallad eller till kallskuret. Den är också god kall och därför perfekt att ta med i picknickkorgen.

Ingredienser

portioner
  • 300 g zucchini
  • 2 gula lökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 röd paprika
  • olivolja
  • 400 g krossade tomater
  • 1 msk Herbes de Provence (franska örter)
  • salt
  • peppar, nymalen
  • 5 ägg
  • 1,5 msk dijonsenap
  • 1,5 dl parmesanost, nyriven
  • 1 dl färsk basilika, hackad
  • 1 dl persilja, hackad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Skiva squashen och skär skivorna mitt itu, som halvmånar. Förväll i lättsaltat vatten 2-3 minuter. Ta upp skivorna och låt dem rinna av.
  2. Hacka lök och vitlök och skär paprikan i små tärningar. Fräs lök och vitlök och paprika i olivolja några minuter utan att de tar färg. Tillsätt tomaterna och örtkryddan och koka såsen utan lock tills vätskan kokat in och tomatsåsen är tjock, cirka 10 minuter. Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar och låt såsen svalna.
  3. Vispa upp äggen och blanda i senap, ost och färska örter. Blanda ner tomatröran i äggvispet och vänd sist ner squashen.
  4. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen tills äggsmeten har stannat och lådan har fått fin färg, cirka 1 timme.