Pasta alla putanesca

Pasta alla putanesca
Foto: Tina Axelsson
Caroline Hofberg
Caroline Hofberg

Pasta alla putanesca

Av: Caroline Hofberg

Från: Medelhavsmat till vardag och fest

13 ingredienser

Det här är en pastarätt från trakten kring Neapel, där köket är enkelt och rätterna består av vardagliga ingredienser. Tomater förekommer ofta eftersom det var i Neapel som tomatkonservindustrin uppstod. /Caroline Hofberg

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 röd chilifrukt
  • olivolja
  • 6 sardellfiléer, hackade
  • 800 g krossade tomater
  • 1 msk oregano
  • 1,5 dl svarta oliver
  • 2 msk kapris
  • salt
  • peppar, nymalen
  • 300 g pasta
  • parmesanost, nyriven

Gör så här

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Klyv chilifrukten, ta bort kärnor och väggar och hacka chiliköttet.
  2. Fräs lök, vitlök och chili i olivolja utan att det tar färg. Lägg i serdellerna, rör om och låt koka ihop någon minut.
  3. Tillsätt tomater, oregano, oliver och kapris. Låt såsen puttra på svag värme under lock cirka 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  4. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen och häll av kokvattnet. Blanda såsen med den avrunna pastan och servera med parmesanost.