Ugnsbakad pasta med mozzarella

Ugnsbakad pasta med mozzarella
Foto: Tia Borgsmidt och Ove Lindfors
Caroline Hofberg
Caroline Hofberg

Ugnsbakad pasta med mozzarella

Av: Caroline Hofberg

Från: Italia Amore

13 ingredienser

En syditaliensk pasta gratäng är en delikatess som numera äts över hela Italien.

Ingredienser

portioner
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 peperoncini
  • olivolja
  • 3 förp hela konserverade tomater (à 400 g)
  • 1 dl vatten
  • 1 kruka basilika
  • havssalt
  • peppar, nymalen
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 400 g pasta penne
  • 3 dl parmesanost, nyriven
  • 2 mozzarellaostar (à 125 g)

Gör så här

  1. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Fräs lök, vitlök och peperoncino några minuter i olivolja utan att det tar färg, cirka 10 minuter.
  3. Tillsätt tomaterna och vattnet och sjud i cirka 20 minuter.
  4. Mixa till en tunn sås med en mixer.
  5. Rör ner basilikabladen och smaka av med salt, peppar och vinäger.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Häll av kokvattnet.
  8. Blanda pastan och hälften av tomatsåsen och 1 dl riven parmesanost.
  9. Lägg lite av pastan i en smord ugnssäker form.
  10. Häll på tomatsås, parmesan och skivad mozzarella. Upprepa på detta sätt tills alla ingredienser är slut. Avsluta med ett lager parmesan.
  11. Gratinera i mitten av ugnen tills gratängen har fin färg, cirka 10 minuter.