Carpaccio på oxfilé med parmesan och rostade pinjenötter

Carpaccio på oxfilé med parmesan och rostade pinjenötter
Foto: TV4

Carpaccio på oxfilé med parmesan och rostade pinjenötter

Av: Viktoria och Gabriel - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

8 ingredienser

50 m

En lyxig efterrätt med fin, råskivad oxfilé tillsammans med rucola, parmesan och pinjenötter.

Tips! Köp oxfilén dagen innan så du hinner frysa in den.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 300 g oxfilé, fryst
  • 2 krm flingsalt
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 dl pinjenötter, lätt rostade
  • 50 g ruccolasallad, väl sköljd
  • 2 dl parmesanost, hyvlad
  • 1 msk crema di balsamico
  • 1 citron, att pressa över vid servering

Gör så här

  1. Skär oxfilén i mycket tunna skivor med en vass kniv, ungefär 3-4 mm tjocka. Banka sedan ut oxfilén så mycket som det går till "lövtunna" skivor. Ett bra knep är att använda två inplastade skärbrädor.
  2. Krossa flingsalt och sprid ut lite på 4 serveringstallrikar, lägg oxfiléskivorna ovanpå flingsaltet. Ställ undan i kylen.
  3. Hetta upp olivolja i en stekpanna och rosta pinjenötterna på medelvärme utan att bränna. Fram till hit går det bra att förbereda för att slutföra inför servering.
  4. Garnera oxfiléskivorna rikligt med rucola, rostade pinjenötter och skivad parmesanost. Toppa med några stänk olivolja, balsamico, lite pressad citron och krossat flingsalt.