Carpaccio på polkabetor och kålrabbi med gruyère, örter och solrosfrön

POPULÄRT
Carpaccio på polkabetor och kålrabbi med gruyère, örter och solrosfrön
Foto: Siri Barje
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Carpaccio på polkabetor och kålrabbi med gruyère, örter och solrosfrön

11 ingredienser

10 m

Enkel, snabb och färgglad förrätt. Egentligen är det som en elegant sallad men det är alltid roligare att ge den ett lyxigt namn. 

Tips! Försök skiva grönsakerna så tunt du kan, en mandolin är det perfekta redskapet här. Denna rätt funkar också som tillbehör!

Alternativ: Byt ut polkabetan mot gulbeta eller rödbeta. Byt ut basilika och gräslök mot andra örter. Byt ut gruyère mot parmesan eller annan hårdost.

Ingredienser

portioner
  • 1 kålrabbi
  • 0,5 citron
  • 1 zucchini
  • 2 polkabetor
  • 50 g gruyèreost, smulad
  • 6 msk olivolja
  • 4 msk solroskärnor
  • 8 färska basilikablad
  • 1 knippe gräslök (litet knippe)
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Skala kålrabbin och skiva den tunt på en mandolin. Lägg i en skål och häll på 2 msk olivolja, en skvätt citronsaft och en nypa salt. Blanda runt och låt stå.
  2. Skiva zucchinin på snedden och lägg ut skivorna var för sig på en stor skärbräda. Strö salt över zucchinin och låt det stå och dra ur vätskan.
  3. Tvätta polkabetan ordentligt och skiva den tunt på mandolinen. Lägg i kallt vatten för att extra krisp.
  4. Hetta upp en stekpanna och rosta solrosfröna tills de är gyllenbruna. Skippa oljan!
  5. Hacka gräslöken fint.
  6. Ta ett vackert fat. Torka av saltet från zucchini och täck tallriken med zucchinin. Lägg kålrabbin i små öar runt om. Fördela polkabetan jämt över allt.
  7. Smula över osten, strö över basilikablad och gräslöken.
  8. Avsluta med solrosfrön, 4 msk olivolja, några droppar citronsaft, salt och peppar!