Citron- och fikonknutar

Citron- och fikonknutar
Foto: TV4
My Sundberg
My Sundberg

Citron- och fikonknutar

13 ingredienser

ca 1 h 30 m

Både hackade fikon och fikonmarmelad får dessa veteknutar att sticka ut.

Tips! I det här receptet används en tredjedel av grunddegen. Använd gärna resten av degen till Romsnegle med glasyr och Rostad mandel- och vaniljgömma.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar

Ingredienser

portioner bullar

Vetedeg

  • 500 g mjölk
  • 50 g jäst
  • 2 tsk kardemumma
  • 85 g strösocker
  • 800 g vetemjöl special
  • 0,5 tsk salt
  • 150 g smör

Citron och fikonfyllning

  • 8 torkade fikon
  • 1 dl fikonmarmelad
  • 2 citroner
  • 75 g smör
  • 50 g strösocker
  • 25 g smör, till pensling

Gör så här

Vetedeg

  1. Ljumma mjölk till strax under 37 grader, lös upp jästen i lite av mjölken och häll sedan på resten. Blanda i nystött kardemumma, strösocker, vetemjöl special och salt.
  2. Knåda degen i maskin tills den börjar bli smidig. Tillsätt sedan mjukt smör i bitar och knåda degen smidig.
  3. Låt jäsa med bakduk till dubbel storlek, ca 40 minuter.

Citron- och fikonfyllning

  1. Hacka fikon i små bitar, blanda med fikonmarmelad.
  2. Riv skalet från 2 citroner och pressa saften från 1 citron, rör samman med fikonen. Blanda fikon/citronsmeten med smör och strösocker.

Knutar

  1. Ta en tredjedel av vetedegen och kavla ut till en rektangel.
  2. Bred på fikon- och citronfyllningen, vik sedan degen över sig själv en gång. Skär degen i 12 remsor, tvinna varje degremsa och forma sedan till ett nystan.
  3. Sätt ugnen på 250 grader.
  4. Lägg på bakplåtspapper och låt jäsa 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda ca 8 minuter.
  5. Låt bullarna svalna, mixa under tiden rivet skal från 1 citron med strösocker, lägg i en djup tallrik.
  6. Pensla knutarna med smält smör på ovansidan och doppa sedan direkt i citronsockret.