Rostad mandel- och vaniljgömma

Rostad mandel- och vaniljgömma
Foto: TV4
My Sundberg
My Sundberg

Rostad mandel- och vaniljgömma

12 ingredienser

ca 1 h 45 m

Bullar med vaniljsmak och fyllning av rostad mandel.

Tips! I det här receptet används en tredjedel av grunddegen.  Använd gärna resten av degen till Romsnegle med glasyr och Citron- och fikonknutar.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner bullar

Vetedeg

  • 500 g mjölk
  • 50 g jäst
  • 2 tsk kardemumma
  • 85 g strösocker
  • 800 g vetemjöl special
  • 0,5 tsk salt
  • 150 g smör

Rostad mandel och vaniljfyllning

  • 200 g sötmandel
  • 1 vaniljstång
  • 75 g smör
  • 0,5 dl mandelspån
  • 100 g rörsocker

Gör så här

Vetedeg

  1. Ljumma mjölk till strax under 37 grader, lös upp jästen i lite av mjölken och häll sedan på resten. Blanda i nystött kardemumma, strösocker, vetemjöl special och salt.
  2. Knåda degen i maskin tills den börjar bli smidig. Tillsätt sedan mjukt smör i bitar och knåda degen smidig.
  3. Låt jäsa med bakduk till dubbel storlek, ca 40 minuter.

Rostad mandel och vaniljfyllning

  1. Stek mandlar i en torr panna. Mixa med frön från vaniljstång och råsocker. Blanda mandelmixet med smör och ställ åt sidan.

Gömmor

  1. Ta en tredjedel av vetedegen och kavla ut till en rektangel. Dela degen i 12 kvadrater.
  2. Klicka på en tesked mandelfyllning och nyp sedan ihop kanterna ordentligt så fyllningen inte flyter ut i ugnen.
  3. Sätt ugnen på 250 grader.
  4. Lägg med skarven ner i en bullform och låt jäsa 30 minuter.
  5. Pensla med uppvispat ägg och lägg på några mandelflagor och grädda ca 6 minuter.