En variant på ratatouille, här läggs grönsakerna i tunna lameller i ett vackert mönster i en ugnsform. Sedan tillagas ratatouillen långsamt i ugnen tillsammans med färska örter och olivolja.
Halvera och kärna ur paprikorna. Skär paprika, zucchini, tomater, aubergine och rödlök i tunna skivor. Lägg löken åt sidan.
Montera ratatouillen genom att placera grönsaksskivorna på högkant i formen tills du har ett första lager som täcker bottnen. För att hålla alla skivor på plats kan du placera formen liggande
på ena långsidan.
Skala och pressa över lite vitlök och ringla över generöst med olivolja på det första lagret. Salta, peppra, strö över timjan och skivad rödlök. Upprepa proceduren tills formen nästan är fylld upp till kanten. Avsluta med att lägga ett lager med vitlök, olivolja, timjan och rödlöksskivor överst. Salta och peppra.
Tryck ner lagerbladen längs med formens kanter. Klipp till ett bakplåtspapper så att det passar formen och lägg det som ett lock ovanpå.
Tillaga ratatouillen i 2,5 timme i ugnen. Plocka sedan bort bakplåtspapperet, stäng av ugnsvärmen och låt ratatouillen vara kvar i ugnen på eftervärme, tills ugnen har svalnat helt. Om du inte har tid att vänta eller behöver ugnen till annat kan du tillaga ratatouillen i ytterligare 20 minuter på 160 grader, utan bakplåtspapperet på. Jag tycker dock att ratatouillen vinner på att långsamt få komma ner i temperatur.
Servera med ett gott bröd, en grönsallad och massor av kallpressad olivolja.