Crème Ninon, Paul Svenssons recept

creme ninon paul svensson
Foto: Charlie Drevstam
Minska matsvinnet Paul Header
Minska matsvinnet Paul Header

Crème Ninon, Paul Svenssons recept

18 ingredienser

1 h + tid i kylen

En magiskt vacker ärtsoppa med smak av champagne, bönor och mynta! Perfekt lyxig förrätt att bjuda på!

Ingredienser

portioner
  • 20 haricots verts
  • 20 vaxbönor
  • 10 skärbönor
  • 200 g gröna ärtor
  • 1 schalottenlök, skivad
  • 0,5 l grönsaksbuljong
  • 1 dl champagne (eller skeppars granprix rosé)
  • 1 kruka mynta
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Bondbönskräm

  • 10 bondbönor
  • 1 gul lök
  • 50 g smör
  • 1 tsk salt
  • 2 dl vatten
  • salt
  • peppar

Gör så här

Bönor

  1. Tvätta bönorna och nyp av toppen.
  2. Koka upp kraftigt saltat vatten. Koka bönorna under lock i 2-3 min. Kyl i kallt vatten.

Creme ninon

  1. Svetta schalottenlök mjuk i olivolja. Tillsätt ärtor och champagne. Slå på varm buljong och koka upp.
  2. Tillsätt hälften av myntan och mixa med stavmixer tills slät. Sila och smaka av med salt och svartpeppar.

Bondbönskräm

  1. Skär bondbönorna till krämen i grova bitar med böna och balja.
  2. Skala och finhacka löken och fräs den mjuk i hälften av smöret i en kastrull.
  3. Tillsätt bönor, salt och vatten. Lägg på ett lock och låt stormkoka i 4–5 minuter.
  4. Häll över i en kannmixer och mixa direkt med resten av smöret. Smaka av med salt och nymalen peppar.

Servering

  1. Värm upp de kylda bönorna i lite olivolja i en stekpanna. Tillsätt andra hälften av myntan med kvist.
  2. Smaka av med salt. Servera soppan med bönor och bondbönskrämen.