Croque monsieur med béchamelsås

Croque monsieur med béchamelsås
Foto: TV4
Sébastien Boudet
Sébastien Boudet

Croque monsieur med béchamelsås

12 ingredienser

30 m

Gratinerad fransk toast med béchamel, lagrad ost och skinka på ett frasigt surdegsbröd.

Tips! Vill du göra en Croque Madame följer du samma recept men lägger på ett nystekt ägg efter gratineringen!

Bengt Frithiofssons dryckestips:

Kronenbourg 5 % 1517 (4 solar)

Crozes-hermitage 2800 (4 solar)

Ingredienser

portioner

Béchamelsås

  • 500 g mjölk [5 dl]
  • 0,5 krm havssalt
  • svartpeppar, nymald
  • 0,5 krm muskot, riven
  • 50 g osaltat smör
  • 50 g dinkelmjöl
  • 150 g ost, riven

Croque monsieur

  • 12 skivor surdegsbröd
  • 6 skivor skinka
  • 300 g lagrad ost, riven
  • grönsallad
  • dijonsenap

Gör så här

Béchamelsås

  1. Värm upp mjölken tillsammans med en nypa salt och svartpeppar i en kastrull på låg värme. Akta så att det inte bränns vid.
  2. Smält smöret tillsammans med lite riven muskot på låg värme i en annan kastrull samtidigt som du vispar. Sikta ner mjölet i det smälta smöret.
  3. Tillsätt mjölken, lite i taget, i mjöl- och smörblandningen och fortsätt vispa fast ännu kraftigare.
  4. Ta kastrullen från spisen när all mjölk är tillsatt. Tillsätt eventuellt extra mjölk om såsen är för tjock (olika mjöl kan reagera på olika sätt och vissa suger åt sig mer vätska än andra).
  5. Rör ner riven ost och smaka av med salt och peppar.

Croque

  1. Placera 6 brödskivor på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Bre en klick béchamelsås på varje bröd. Lägg på en skiva skinka, strö över lite riven ost och lägg sedan på en brödskiva.
  2. Bre en klick béchamelsås på ovansidan och toppa med riven ost.
  3. Gratinera din Croque i ugnen tills osten har smält och fått lite färg. Servera tillsammans med en grönsallad och en klick dijonsenap.