Davids knäckebröd på surdeg

Davids knäckebröd på surdeg
Foto: TV4
David Zetterström
David Zetterström

Davids knäckebröd på surdeg

Av: David Zetterström

Från: Leila bakar

7 ingredienser

Prova att baka ett eget gott knäckebröd på surdeg. Men var ute i god tid, degen ska vila ett dygn i kylskåpet.

Receptet ger 20-25 knäckebröd.

Spruta gärna lite vatten med en blomspruta eller pensla med lite vatten så fastnar fröblandningen bättre.

Här hittar du recept på Davids surdeg, grundrecept. David tipsar om hur du lyckas med surdeg.

Ingredienser

portioner20 - 25 stycken
  • 500 g vatten
  • 500 g finmalt rågmjöl
  • 250 g vetemjöl
  • 20 g honung
  • 10 g jäst
  • 20 g salt
  • 40 g rågsurdeg
  • flingsalt, linfrön och sesamfrön att strö över

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser i degblandaren.
  2. Kör degen i ca 10 minuter. Degen ska vara fast.
  3. Låt degen vila i plastpåse i kylen i ett dygn.
  4. Sätt ugnen på 250 grader.
  5. Dela degen i 20-25 bitar.
  6. Forma bitarna till runda bollar.
  7. Kavla ut bollarna tunt på mjölat bakbord.
  8. Nagga med nagg eller gaffel.
  9. Lägg över den utkavlade degen på en plåt.
  10. Strö över flingsalt, linfrön och sesamfrön.
  11. Grädda i ca 10-15 minuter, tills knäckebrödet är gyllenbrunt. Håll koll under tiden, det blir snabbt bränt. Lyft med en gaffel och titta på undersidan, den kan vara mer gräddad.