Doppat bröd, riven tomat, ricotta och oregano

Doppat bröd, riven tomat, ricotta och oregano
Foto: David Loftus
Niklas Ekstedt 2018
Niklas Ekstedt 2018

Doppat bröd, riven tomat, ricotta och oregano

Av: Niklas Ekstedt, Henrik Ennart

Från: Nyhetsmorgon

7 ingredienser

1 h

"Glöm ströbrödet i de trista köpekartongerna. Äkta medelhavskost är ingenting utan gammalt surdegsbröd som torkats till och med två gånger i ugnen för att bli riktigt knastertorrt. Det kan sedan sparas både länge och väl och tas fram för att ge struktur och fyllighet åt många olika rätter. Traditionellt blöter man upp det torra brödet i vatten, eller kanske i mjölk, innan det används. Men här har vi en liten egen innovation." /Niklas Ekstedt och Henrik Ennart

Ingredienser

portioner
  • 6-8 tomater (mogna)
  • 4 skivor surdegsbröd
  • 4 msk olivolja
  • 200 g ricotta
  • färsk oregano
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Dela hälften av tomaterna på mitten.
  2. Håll tomaten med skalet mot handen, riv tomatköttet grovt på ett rivjärn (när du är klar ska du bara ha tomatskinnet kvar i handen).
  3. Häll i en sil med en bunke under. Låt stå och droppa av en timme. Rör med en sked för att få ut så mycket vätska som möjligt, tills det slutar droppa.
  4. Häll tomatsaften över surdegsbrödet. Låt stå 10 minuter.
  5. Smaka upp det avrunna rivna tomatköttet med 1 msk olivolja, salt och svartpeppar.
  6. Dela resterande tomater i mindre bitar, ca 2x2 cm. Smaka upp med salt och peppar.
  7. Bred ricottaosten på brödet. Toppa med riven tomat, skurna tomater och färsk oregano. Ringla över olivolja.