Dovhjortsfilé med rotfruktspuré och rödvinssås

Dovhjortsfilé med rotfruktspuré och rödvinssås
Foto: Tv4

Dovhjortsfilé med rotfruktspuré och rödvinssås

Av: Patricia - Laholm

Från: Halv åtta hos mig

38 ingredienser

1 h 30 m

En huvudrätt med dovhjortsfilé, rotfruktspuré och rödvinssås är aldrig fel till en festlig middag.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Rödvinssås

  • puts från köttet
  • 1 schalottenlök, hackad
  • 1 morot, i slantar
  • 1 tsk strösocker
  • 1 msk smör
  • 5 dl rött vin
  • 3 dl kalvfond (eller hemmagjord viltfond)
  • 3 kvistar färsk timjan
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • ev. maizenaredning

Puré

  • 800 g mjölig potatis
  • 400 g jordärtskocka
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl crème fraîche
  • 50 g smör
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar

Hjort

  • 600 g dovhjortsfilé
  • 25 g smör
  • 2 timjankvistar (eller hemgjort viltsalt)
  • 2 krm salt
  • peppar

Svamprullar

  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 tsk limesaft
  • 1 tsk honung
  • 1 msk smör
  • 2 msk vatten
  • 1 krm salt
  • 1 morot
  • 200 g svamp, finhackad
  • 1 msk smör
  • 2 dl vispgrädde

Sparris

  • 1 msk smör
  • salt
  • 250 g grön sparris

Servering

  • nypon, inlagda
  • svartvinbärsgelé

Gör så här

Rödvinssås

  1. Fräs upp kött, lök, morot och socker i smöret 2-3 minuter. Häll på vinet och låt koka ihop tills hälften återstår.
  2. Tillsätt fond och timjan och låt koka ytterligare 10-20 minuter. Sila. Är såsen för tunn tillsätt maizenaredning, annars salta och peppra bara.

Puré

  1. Skala och dela rotfrukterna i mindre delar och låt koka i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Mixa tillsammans med övriga ingredienser till en slät puré.

Hjort

  1. Putsa köttet fritt från hinnor. Bryn smöret rejält och lägg i timjankvistarna. Salta och peppra köttet runt om och bryn på ganska hög temperatur.
  2. Stek klart i ugn i 125 grader tills innertemperaturen är 54 grader, efter 20-30 minuter. Låt vila i folie cirka 10 minuter. Vid serveringen, skär upp i cm-tjocka bitar.

Svamprullar

  1. Koka upp vinäger, lime, honung, smör, vatten och salt i en stekpanna.
  2. Skär tunna skivor av moroten med hjälp av en skalkniv. Stek dessa ett par minuter i uppkoket. Stek svampen i smör tills den ”knäpper”, cirka fem minuter.
  3. Tillsätt grädde och låt koka ihop i 10-20 minuter. Forma morotsskivorna till rundlar och fyll med svampstuvningen.

Sparris

  1. Koka upp någon cm vatten med smör och salt i en panna. Lägg i sparrisen och låt koka 1-2 minuter.

Servering

  1. Lägg upp samtliga rätter på en tallrik, garnera med en kvist timjan eller med färskt ogräs. Servera gärna inlagda nypon och svart vinbärsgelé till.