Éclairs med vispad grädde och färska bär

eclairs med vispad grädde och färska bär
Foto: Sebastien Boudet
Sébastien Boudet
Sébastien Boudet

Éclairs med vispad grädde och färska bär

10 ingredienser

1 h 15 m

Små klassiska franska bakelser på pate à choux-deg fyllda med vispad grädde och färska bär. Somrigt och ljuvligt gott!

Bengt Frithiofssons dryckestips:

Monte Rossa Flamingo rosé 7615 (5 solar)

Ingredienser

portioner st

Pate à choux-deg

  • 125 g vatten [1,25 dl]
  • 125 g mjölk [1,25 dl]
  • 0,5 krm fleur de sel (fint havssalt)
  • 0,5 krm strösocker
  • 125 g osaltat smör
  • 250 g ägg [5 st]
  • 150 g vetemjöl, siktat

Servering

  • vispgrädde
  • färska bär
  • florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 210 grader.
  2. Koka upp alla ingredienser till pate à choux-degen utom mjöl och ägg. Ta kastrullen från värmen precis när det börjar bubbla.
  3. Sikta ner mjölet i vätskan och rör kraftigt med en träslev. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och fortsätt röra tills smeten är kompakt och glansig och släpper från kanterna. Häll över smeten i en ren skål.
  4. Blanda ner äggen, ett i taget, under kraftig omrörning. Varje ägg ska arbetas in ordentligt innan nästa tillsätts. När smeten rinner från sleven och får en näbbliknande form så har den rätt konsistens.
  5. Pudra över lite mjöl på ett bakplåtspapper. Häll pate à choux-degen i en spritspåse med en rund slät tyll och spritsa ut degen i cirka 12 cm långa korvar. Eftersom de kommer att expandera under gräddningen är det viktigt att de inte spritsas för tätt.
  6. Grädda pate à choux-degen i cirka 30 minuter. Sänk värmen till 200 grader och öppna ugnsluckan så att ångan släpps ut. Grädda i ytterligare cirka 10 minuter.
  7. Låt eclairena svalna lite. Skär i längden och fylld dem med lite lätt vispad grädde och färska bär. Sätt på locket och pudra med florsocker!