Edwards oxstek av högrev med tillbehör

Edwards oxstek av högrev med tillbehör
Foto: TV4
Edward Blom
Edward Blom

Edwards oxstek av högrev med tillbehör

Av: Edward Blom

Från: Klockan nio hos stjärnorna

22 ingredienser

1h

Edwards oxstek av högrev med rotsaker och brunsås är en underbar festmåltid.

Edward bjöd även på
Punsch Royal
Svens delikatesstallrik
Ostbricka
Chokladmousse med chilibett

Receptet är från tv-programmet Klockan åtta hos stjärnorna och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Högrev

  • 1,5 kg högrev (av bästa sort)
  • morot
  • gul lök
  • rött vin
  • porter (öl)
  • 1 äpple
  • 2-3 klyftor vitlök (efter smak)
  • japansk soja
  • ev lingon (eller vinbär)
  • ev rotselleri

Rotsaker

  • palsternacka
  • kålrot
  • morot
  • rödlök
  • jordärtskocka
  • neutral olja
  • grovt salt

Brunsås

  • smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 3-5 dl vispgrädde
  • reducerat spad från högreven
  • smör
  • madeira, vinbärsgelé, soja, kryddor av alla slag

Serveras med

  • grönsallad

Gör så här

Högrev

  1. Högrev sjudes långsamt tills riktigt mört (några timmar) tillsammans med morötter, lök, rödvin eller porter, ett äpple, ett par vitlöksklyftor, lite japansk soja och eventuellt några lingon eller vinbär.
  2. Möjligen även en bit rotselleri.
  3. Steken delas i små bitar som får vila i sitt spad.

Rotsaker

  1. Sätt ugnen på ca 250 grader.
  2. Medan steken sjuder så grovhacka palsternacka, kålrot, morötter, rödlök och om man hinner det även några jordärtskockor. Tillräckligt mycket för att täcka en långpanna.
  3. Rosta i ugn på hög värme tillsammans med rikligt med neutralt smakande olja och grovsalt.

Brunsås

  1. En stor del av spadet från högreven reduceras ned.
  2. Starta sen och smält någon deciliter smör och fräs i dryg 1 dl vetemjöl.
  3. Tillsätt kokad (lätt reducerad) vispgrädde, ca 3-5 dl i omgångar.
  4. Tillsätt reducerat spad och om det behövs även resten av spadet tills en perfekt brunsås uppkommit.
  5. Passera ner de koka tillbehören från högrevskoket ner i såsen.
  6. Smaka av med det som krävs för fulländning: typ madeira, vinbärsgelé, soja, kryddor av alla slag tills såsen smakar som den skall.
  7. Om den inte redan känns för fet så vispa ner en stor klick rumstempererat smör.

Vid servering

  1. Lägg upp högrev, brunsås, rostade rotsaker, hemgjord saltgurka och gelé.
  2. Dessutom serveras en grönsallad till för att smickra de som tycker det blir för tungt.

Dryckestips
Château de Seguin Bordeaux Supérieur