Svensk delikatesstallrik av Edward Blom

Svensk delikatesstallrik
Foto: TV4
Edward Blom
Edward Blom

Svensk delikatesstallrik av Edward Blom

Av: Edward Blom

Från: Klockan nio hos stjärnorna

19 ingredienser

30 min

Edwards svenska delikatesstallrik är även en snapsvänlig delikatesstallrik.

Dryckestips
Brewdog 77 lager och en snaps

Edward bjöd även på
Punsch Royal
Oxstek med tillbehör
Ostbricka
Chokladmousse med chilibett

Receptet är från tv-programmet Klockan åtta hos stjärnorna och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Gubbröra

  • 1 förp ansjovis
  • 1 gul lök
  • 2-3 msk smör (ekologiskt)
  • 2 ägg, kokta
  • äggula
  • peppar (efter smak)
  • dill, hackad

Tallrik

  • 5 bitar inlagd sill, stora bitar!
  • färsk dill
  • Kavring, några skivor
  • ca 2-3 msk crème fraîche
  • 2-3 små potatisar, varur skivorna skärs
  • 5 bitar Västerbottensost, tändsticksstora
  • 5 bitar gravad lax (av hög kvalitet) [ca 200 g]
  • 5 tsk gravlaxsås
  • 2,5 dl skagenröra
  • 5 msk löjrom, till garnering
  • knäckebröd
  • smör (eller hemgjort av vispad grädde)

Gör så här

Gubbröran

  1. Finhacka löken och stek några minuter i rikligt med smör på svag värme.
  2. Hacka ansjovisarna.
  3. Koka äggen och finhacka dem med ägghackare.
  4. Rör ihop alla ingredienser.
  5. Smaka av med peppar.

Tallriken

  1. Lägg upp en stor eller några små bitar sill på tallrikar med en dillkvist, en crème fraiche-klick på en kokt potatisskiva.
  2. Lägg upp en bit Västerbottensost, gubbröra på kavring, en bit gravlax med ett stänk gravlaxsås och lite dill.
  3. En stor klick skagenröra toppas med en nästan lika stor klick löjrom.
  4. Servera med knäckebröd smör, öl och gärna en snaps.