Blå druvklasar

En druva - flera olika namn

Visste du att en och samma druvsort kan ha olika namn beroende på var i världen den odlas? Fast det är samma druva så får vinerna inte bara olika namn utan också olika stilar och smaknyanser beroende på var vinet produceras. Lär känna några av vinvärldens dubbelgångare.

Syrah och Shiraz

En av de mest kända exemplen på en druva med olika namn är Syrah och Shiraz. Ursprungligen kommer den blå druvan från Rhône-dalen i Frankrike, där den går under namnet Syrah. Vinerna härifrån är ofta kraftfulla, med toner av mörka bär, peppar och örter.
Utsikt och vinplanta När druvan spreds till Australien på 1800-talet, fick den där namnet Shiraz. I Australien utvecklade Shiraz en annan stil, ofta fruktigare och mer alkoholstark med toner av plommon, choklad och kryddor.

Pinot Gris och Pinot Grigio

Pinot Gris är en grön druva med ursprung i Bourgogne i Frankrike. I Alsace-regionen gör man rika, fylliga vita viner på Pinot Gris med smaker av päron, honung och kryddor. I Italien går samma druva under namnet Pinot Grigio, men här är vinerna ofta lättare, friskare och mer citrusbetonade. Gröna druvklasar på vinstock

Zinfandel och Primitivo

Zinfandel är Kaliforniens signaturdruva, men dess rötter finns i Italien och Kroatien. DNA-analyser har visat att Zinfandel är identisk med den italienska druvan Primitivo från Apulien och den kroatiska druvan Crljenak Kaštelanski.
En blå druvklase Stilen på Zinfandel i Kalifornien är ofta fruktig med toner av björnbär, plommon och peppar. Primitivo från Italien är däremot oftare jordigare och kryddigare med en fastare struktur.

Pinot Noir och Spätburgunder

Pinot Noir är det franska namnet, och druvan är mest känd från Bourgogne i Frankrike. När den odlas i Frankrike ger druvan eleganta, syrliga och komplexa viner med inslag av röda bär, jord och ibland lätt kryddighet. Spätburgunder är det tyska namnet för samma druva, eller Blauburgunder som den kallas i Österrike. Den odlas främst i tyska regioner som Ahr, Baden och Pfalz. Spätburgunder-viner tenderar att vara fruktigare, med lite mjukare syra och mer framträdande inslag av mörka körsbär, hallon och ibland en lätt kryddig ton jämfört med de franska.