Entrecôte med rödvinssås, bakade tomater och potatisgratäng

NYHET
koket.se
Entrecôte med rödvinssås, bakade tomater och potatisgratäng
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Entrecôte med rödvinssås, bakade tomater och potatisgratäng

41 ingredienser

1 h 30 min

Här har kocken Stefan Ekengren komponerat en festmiddag utöver det vanliga för hemmakocken med stekt entrecôte, sin bästa rödvinssås, ugnsbakade tomater, krämigaste potatisgratängen och det godaste kryddsmöret han vet - kryddsmör Café de Paris. Alla komponenter utom köttet går fint att förbereda, se tips nedan.

logo
stefan ekengren profilbild ny

Se Stefan Ekengren laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 4 skivor entrecôte (à ca 150 g)
  • 3 msk rapsolja

Kryddsmör Café de Paris

  • 200 g smör (rumsvarmt)
  • 2 msk chilisås
  • 1 tsk curry
  • 3 tsk worcestersås
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 0,5 msk torkad oregano
  • 0,5 msk torkad dragon
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 msk cognac
  • 1 krm cayennepeppar
  • salt

Potatisgratäng

  • 800 g potatis, fast, fint skivad
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 1 dl standardmjölk
  • 2 gula lökar, fint skivade
  • 1 klyfta vitlök, finriven
  • 50 g smör
  • 80 g lagrad ost, riven (typ prästost, Västerbottenssost eller sveci)
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Rödvinssås

  • 4 schalottenlökar, grovt skurna
  • 2 klyftor vitlök, skivade
  • 30 g smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk strösocker
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 0,5 kruka färsk timjan, grovt skuren med stjälkar och allt
  • 5 dl rött vin
  • 5 dl kalvbuljong, utspädd ej koncentrerad
  • 2 msk majsstärkelse
  • 4 msk vatten
  • 1 citron, pressad juice
  • salt

Bakade tomathalvor

  • 3 tomater, delade
  • 30 g smör
  • 3 msk olivolja
  • svartpeppar
  • färsk timjan

Gör så här

Potatisgratäng

  1. Fräs löken mjuk i smöret i en kastrull. Tillsätt grädde, mjölk, vitlök, salt och peppar, låt koka upp. Lägg i potatis, koka upp
  2. och låt koka några minuter, rör hela tiden så att det inte bränner i botten.
  3. Häll upp i en ugnssäker form. Toppa med riven ost. Hit kan förberedas.
  4. Värm ugnen till 175 grader.
  5. Tillaga gratängen i ca 40 minuter, låt svalna något innan servering. Låt tomterna baka med sista 15 minuterna.

Ugnsbakade tomater

  1. Lägg tomaterna i en ugnssäker form med snittytan uppåt. Salta och krydda med svartpeppar och timjan. Ringla på olivolja och hyvla över smör. Hit kan förberedas.
  2. Baka i ugnen ca 15 minuter tillsammans med potatisgratängen.

Rödvinssås

  1. Fräs löken i smöret. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa med någon minut. Rör ner socker och vinäger, låt koka in.
  2. Tillsätt timjan och vin och koka ner till hälften. Häll i buljong och koka tills 2/3 återstår. Red med majsstärkelse utrört i lite kallt vatten. Smaka av med salt och eventuellt citronjuice. Sila skyn i en annan kastrull. Hit kan förberedas.
  3. Värm såsen vid servering.

Café de Paris-smör

  1. Blanda samtliga ingredienser till smöret och vispa ordentligt. Förvara i kylen och ta fram ca 30 minuter för servering.

Stekt entrecôte

  1. Salta köttet runt om. Hetta upp en panna ordentligt med rapsolja. Lägg i köttet och stek hårt på ena sidan, vänd och lägg ner 3 msk Café de Paris-smör, låt bryna lätt och ös hela tiden så att smöret hamnar runt om och ”i” köttet. Ta upp köttet och låt vila 10 minuter.
  2. Skär i skivor och lägg upp på fat. Skeda över resterande smör som får smälta ner över köttet på fatet vid servering.
  3. Ut med allt på bordet, samla gästerna och njut!

Tips! Gratäng, sås, kryddsmör och bakade tomater går alla fint att förbereda.

  • 45 minuter före servering kan gratängen tillagas i ugnen. De sista 15 minuterna i ugnen får tomathalvorna gå med.
  • 30 minuter före servering tas kryddsmöret fram så att det hinner bli rumsvarmt.
  • Stek köttet strax före servering och värm samdtidigt på rödvinssåen.