Ernsts lyxiga skaldjurspytt

NYHET
koket.se
Ernsts lyxiga skaldjurspytt
Foto: TV4/Micke Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Ernsts lyxiga skaldjurspytt

16 ingredienser

40 min

Förrätt med en krispig bädd av betor, fänkål och groddar toppad med stekta tärningar av den köttiga fisken marulk och räkor. Pricken över i blir den aromatiska currysmörsåsen som rinlgas över allt det goda.

Se Ernst Kirchsteiger laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 600 g marulk (kan bytas ut mot torsk)
  • 500 g räkor med skal
  • 1 fänkål
  • 100 g groddar (t ex ärtskott och rödbetsgroddar)
  • 1 polkabeta
  • 1 schalottenlök
  • 2 tsk curry
  • 4 dl torrt vitt vin (fruktigt)
  • 0,5 dl honung
  • 1 msk koncentrerad kalvfond
  • 3 msk smör, till såsen
  • olivolja, till stekning och sallad
  • smör, till stekning
  • svartpeppar
  • salt

Topping

  • ärtskott

Gör så här

Sallad

  1. Skala polkabeta. Hyvla polkabeta och fänkål tunt på mandolin eller skär i mycket tunna skivor med kniv.
  2. Blanda polkabeta och fänkål med rödbetsgroddar och ärtskott.
  3. Vänd runt med olivolja och krydda med svartpeppar.

Fisk

  1. Skär marulken i 1-2 cm stora tärningar.
  2. Rimma tärningarna i salt i ca 10 minuter.
  3. Skala räkorna.
  4. Stek marulken i smör och olivolja tills den är tillagad, några minuter.

Currysmörsås

  1. Skala och finhacka schalottenlök. Fräs den mjuk i olja.
  2. Tillsätt honung och curry, låt fräsa med någon minut.
  3. Häll i vitt vin. Reducera såsen till cirka hälften. Smaka av med koncentrerad kalvfond. Precis före servering vispar du ner smöret för att "blanka" av såsen.

Servering

  1. Fördela salladen på tallrikar. Placera den stekta fisken ovanpå. Lägg på några skalade räkor. Garnera med ärtskott. Avsluta med att ringla över currysmörsåsen.