Amerikansk kola- och jordgubbspaj

Amerikansk kola- och jordgubbspaj
Foto: Åsa Dahlgren
Kristina Eriksson husmanskost
Kristina Eriksson husmanskost

Amerikansk kola- och jordgubbspaj

Av: Kristina Eriksson

Från: Familjens stora sunda kokbok

5 ingredienser

Att säga att den här pajen är nyttig är att ta i men den är nyttigare och godare än det mesta annat i sitt slag. Pajen blir bäst om du kokar den kondenserade mjölken dagen innan. Receptet kommer från Familjens stora sunda kokbok.

Se fler recept och läs mer om

Familjens stora sunda kokbok

Ingredienser

portioner
  • 1 förp kondenserad mjölk sötad
  • 8 digestivekex
  • 0,5 dl flytande margarin
  • 2 dl vaniljyoghurt
  • 200 g jordgubbar (eller hallon, frysta eller färska)

Garnering

  • jordgubbskulor

Gör så här

  1. Ta av pappret från konservburken.
  2. Lägg burken (oöppnad) i en kastrull med vatten så det täcker.
  3. Koka burken i 2 ½ timmar (utan lock på kastrullen).
  4. Se till så att det finns vatten som täcker hela tiden.
  5. Häll av vattnet och låt burken svalna i kastrullen i 30 minuter.
  6. Öppna burken med en konservöppnare.
  7. Mjölken har nu blivit en tjock kolasås.
  8. Kör digestivekex och margarin i en matberedare.
  9. Bred ut kaksmulorna i en smord form med löstagbara kanter, ca 21 cm i diameter.
  10. Packa kaksmulorna med baksidan av en matsked.
  11. Bred på kolasås (om såsen är för tjock värm den i micron i några sekunder upphälld i en djup tallrik) och därefter vaniljyoghurt.
  12. Toppa med vackra jordgubbar eller hallon.
  13. Strö på jordgubbskulor.
  14. Njut!