Fish and chips med mosade ärtor

Fish and chips med mosade ärtor
Foto: Tv4
Niklas Ekstedt 2018
Niklas Ekstedt 2018

Fish and chips med mosade ärtor

16 ingredienser

Fish and chips -en klassik engelsk rätt som är lätt att laga och blir himla god både som lunch eller vardagsmiddag!

Ingredienser

portioner
  • 450 g fiskfilé (kolja, torsk, sej)
  • 55 g vetemjöl
  • 280 g mjöl, av sorten self-raising
  • 2 dl öl lager
  • 1 tsk salt
  • 1,8 l stekolja
  • salt
  • 1 fänkål
  • 2 morötter
  • 1 knippe dill
  • 1 knippe mynta
  • 2 citroner
  • 2 msk kallpressad rapsolja
  • 230 g gröna ärtor
  • 1 schalottenlök, finskuren
  • 3 msk smör

Gör så här

  1. Skiva fisken i ca 30-55 g stora bitar, krydda med salt.
  2. Vispa “self-raising” mjöl, lager öl och 1 tsk salt till en smidig smet. Förvara i kylen i 10 minuter.
  3. Skiv fänkål och morot tunt. Plocka mynta och dill
  4. Blanda fänkål, morot, mynta och dil. Tillsätt juice från en citron- och rapsolja. Smaka av med salt
  5. Värm upp en panna på medelhög värme och sauté de gröna ärtorna med schalottenlök och smör. Blanda grovt i en mixer.
  6. Värm upp oljan till 210 grader.
  7. Vänd varje fiskbit i mjöl och dopp sedan i smeten från kylen och låt eventuellt överskott droppa av. Håll i ena änden och sänk försiktigt ner fisken i oljan en efter en. Stek gyllene, ca. 1-2 minuter på varje sida.
  8. Avlägsna fisken från olja och placera på en kökshandduk för att rinna av.
  9. Servera fisken med citron, mosade ärter och fänkål, dill och myntasallad.