Fläskfilégryta med oliver och kapris

koket.se
Fläskfilégryta med oliver och kapris
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Fläskfilégryta med oliver och kapris

19 ingredienser

35 min

Superenkel och krämig gryta på fläskfilé med sälta från oliver och kapris. Servera med små ugnsrostade potatisar.

logo
Tom Sjöstedt SMK

Se Tom Sjöstedt laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 600 g fläskfilé
  • 1 klyfta vitlök, lätt krossad med skalet kvar
  • olivolja, till stekning
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar
  • 1 dl vitt vin
  • 1 msk dijonsenap
  • 0,5 dl kapris
  • 100 g gröna oliver, hackade
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl färsk bladpersilja, hackad
  • 2 salladslökar, skivade

Rostad potatis

  • 600 g delikatesspotatis
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Garnering

  • 1 citron
  • 0,5 ask krasse

Gör så här

Rostad potatis

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda potatisen med olja, salt och peppar i en ugnssäker form.
  3. Rosta i ugnen ca 30 minuter tills potatisen är mjuk och fått fin färg.

Fläskfilégryta

  1. Putsa köttet fritt från senor men behåll gärna fettet. Skär köttet i tjocka skivor bitar. Salta och peppra.
  2. Bryn köttet hårt i olja och tillsätt sedan smör och vitlöksklyfta. Vänd köttet så att båda sidor får fin yta.
  3. Plocka bort vitlöken och tillsätt vitt vin, senap, kapris, oliver och grädde. Låt koka ihop snabbt och smaka ev av med mer salt.
  4. Avsluta med persilja och salladslök precis innan servering.
  5. Servera fläskfilégrytan med den rostade potatisen.

Glöm inte att matsortera rester från persilja och vitlök för en mer hållbar matlagning, och njut av din krämiga gryta. /Köket-redaktionen