Havskräftor flamberade i konjak och Pernod tillsammans med finstrimlade grönsaker i en smakrik kräftsås. Det är så man vill fälla en tår av lycka enligt Per Morberg själv!
Skölj och skär upp grönsakerna i små bitar. Riv citronskalet.
Vrid av stjärtarna på havskräftorna och lägg åt sidan. Klipp av ca 1 cm fram på huvudet på havskräftan för att få bort ”magen”. Krossa skalen.
Fräs upp grönsaker i en stor kastrull och lägg sedan i de krossade skalen. Tillsätt tomatpuré, citronskal, häll i vinet och sedan fiskfonden. Låt stå och sjuda i 30 minuter.
Sila av fonden och tillsätt grädde. Låt koka ihop till något simmigare konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Flamberade kräftstjärtar
Koka upp 2 liter lätt saltat vatten. Lägg i kräftstjärtarna, koka upp snabbt och häll av. Skala stjärtarna och pilla bort tarmen.
Lägg i smör i en stekpanna och låt det brynas lätt. Lägg i kräftorna och hetta upp pannan. Häll i konjak och tänd på så kräftorna flamberas. Se upp för lågorna och gör inte detta under köksfälten då det kan ta eld i den!
Smaka av med Pernod.
Lägg upp havskräftorna i djup tallrik. Slunga upp det finskurna grönsakerna, häll över såsen och garnera med grönsakerna.