Helstekt fläskfilé i ugn

Helstekt fläskfilé i ugn ny
Foto: Köket.se
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Helstekt fläskfilé i ugn

Av: Köket.se

Från: Köket

7 ingredienser

50 min

Fläskfilé i ugn är lika gott som vardagsmat som till en festmåltid! Pensla fläskfilén med soja och kryddor och bryn den hastigt i en stekpanna så den får en fin yta. Sen sköter den sig själv i ugnen resten av tiden.
Servera gärna med potatisklyftor som får gå samtidigt i ugnen som fläskfilén, tillsammans med färska örter som rosmarin, timjan, olja, salt och vitlöksklyftor.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 800 g fläskfilé
  • 4 msk kinesisk soja
  • 1 tsk paprikapulver
  • salt
  • svartpeppar
  • rapsolja, till stekning
  • smör, till stekning

Gör så här

  1. Värm ugnen till 125-175 grader. (Får köttet gå på lägre temperatur så blir det saftigare men tar längre tid).
  2. Blanda soja och kryddor.
  3. Pensla fläskfilén runt om med blandningen och bryn den sedan runt om på högsta värme i stekpanna. Tips! När du steker kött, börja gärna med att hetta upp olja i stekpannan och klicka i smör när köttet fått bra yta, oljan klarar nämligen högre temperatur.
  4. Lägg filén i en ugnsform och låt den steka klart i ugnen. Det tar ca 30 minuter beroende på din ugn och vilken temperatur du väljer, innertemperaturen ska vara ca 65 grader. (Vill du ha med potatisklyftor, skiva upp dem och strö ut på plåten tillsammans med vitlöksklyftor, peppar, olja salt och färska örter som rosmarin och timjan)
  5. Viktigt! När du tar ut köttet - låt det vila i smörpapper eller aluminiumfolie i 10-15 minuter efter att du tagit ut det ur ugnen. Låt potatisklyftorna gå klart tills du känner att de är genomstekta och fått fin färg.