Vin till svamp soppa

Gott vin till svamprätter

En ljuvlig svamppasta, krämig risotto, mustig svampsoppa eller en klassisk kantarellmacka. Här är 11 olika viner som passar till goda svamprätter.

Det är inte helt lätt att matcha vin och svamp. Vi använder gärna olika svampsorter i krämiga rätter med smör, grädde, örter och kryddor. En tumregel är - ju kraftigare maträtt desto smakrikare vin.
Svamp har mycket umami (den femte grundsmaken) och kan i värsta fall kombineras tokigt och vinet kan få en metallisk smak. Tricket är att tillaga svampen i mycket smör och salt.

Vin till svamppasta

Vin till svamp - svamppasta
En krämig svamppasta går alltid hem, oavsett om det är vardag eller fest! Och en perfekt rätt att bjuda på om du har vegetarianer på besök. En krämig svamppasta passar med viner som har lite mognadstoner - leta efter ett rött kryddigt och mustig vin för att få en perfekt match.
Héritages Côtes du Rhône Blanc, Ogier Nr 2866, 119 kr.
Ruffino, Chianti Nr 2310, 109 kr.
Baron de Ley, Reserva, Rioja. Nr 2525, 129 kr.

Köket tipsar! Goda pastarecept med kantareller


Vin till svamprisotto

Vin till svamp risotto
En perfekt krämig svamprisotto är som en dröm, speciellt om man får ett gott vin till. En risotto är både salt och fyllig i sina aromer och då passar ett strävt vin med hög fruktsyra från kategorin kryddigt & mustigt.

Fontanafredda Ebbio, Langhe Nebbiolo Nr 22300, 145 kr.
Masi Campofiorin Nr 5123, 150 kr.
P.Lex, Langhe Nebbiolo Nr 74890, 145 kr.

Köket tipsar! Så lyckas du med risotton.


Vin till svampsoppa

Vin till svamp soppa
Svampsoppa och sherry är ju en riktig klassiker-matchning där sherryns nötiga smak passar svampens umami som hand i handsken. Men ska du välja ett vin till din mustiga, krämiga soppa så behöver du balsansera upp det. Välj gärna ett friskt vitt vin med hög fruktsyra i smaktypen Fylligt & Smakrikt.

Lynx, Barrel fermented Chardonnay Nr 4653, 115 kr.
Bread & Butter, Chardonnay Nr 79280, 169 kr.
Saint Clair, Vicar's Choice Barrel Chardonnay Nr 2188, 109 kr.

Köket tipsar! Upptäck våra godaste svamprecept.


Vin till svampmackan

Vin till svamp toast
Som vi längtar efter årets första kantarellmacka! Och att då få till en perfekt vinmatch - då är lyckan total. En rostad svamptoast är ofta lite fet och smörig och då fungerar ett fatlagrat vitt vin med hög syra i smaktypen Fylligt & Smakrikt. Fatkaraktären rimmar perfekt med brödet och de smöriga kantarellerna och syran lättar upp den krämiga känslan.

Bonterra, Chardonnay Nr 16632, 149 kr.
Allesverloren, Chenin Blanc Nr 75986, 119 kr.

Köket tipsar! Kockarnas godaste kantarellmackor

(Artikel uppdaterad september 2024)