Krämig fläskfilégryta med havreris

Krämig fläskfilégryta med havreris
Foto: Köket.se

Krämig fläskfilégryta med havreris

15 ingredienser

30 min

Krämig och smakrik gryta med fläskfilé, shiitakesvamp, dijonsenap och timjan. Gräddigt och gott till både vardag och helg! Servera med svenskt havreris och några skivor saltgurka.

Titta efter märket!
Från Sverige test

Titta efter märket!

Från Sverige-märket gör det enkelt att välja svenskt!

Läs mer

Ingredienser

portioner
  • 600 g fläskfilé (Från Sverige)
  • salt
  • peppar
  • smör, till stekning (Från Sverige)
  • 250 g shiitakesvamp (Från Sverige)
  • 1 gul lök (Från Sverige)
  • 3 klyftor vitlök (Från Sverige)
  • 4 dl matlagningsgrädde (Från Sverige)
  • 1 msk japansk soja
  • 1 msk kalvfond
  • 1 msk dijonsenap
  • färsk timjan (Från Sverige)

Servering

  • 4 port havreris (Från Sverige)
  • 2 saltgurkor (Från Sverige)
  • färsk persilja, till garnering (Från Sverige)

Gör så här

  1. Koka havreriset enligt anvisningar på förpackningen.
  2. Putsa fläskfilén och skiva den i 1-2 cm tjocka skivor. Salta och peppra.
  3. Stek fläskfilén i omgångar i smör i en het panna, stek tills köttet fått en fin yta. Lägg åt sidan på en tallrik eller i en skål.
  4. Dela svampen i mindre bitar, hacka gul lök och finhacka vitlök. Stek svampen i smör i samma panna tills den fått en fin yta. Lägg åt sidan tillsammans med fläskfilén.
  5. Stek den gula löken mjuk i pannan, tillsätt vitlöken och stek i ytterligare ett par minuter.
  6. Lägg ner svamp och fläskfilé i pannan igen. Häll över grädde, soja, kalvfond och dijonsenap och rör om. Låt koka ihop några minuter tills fläskfilén är helt genomstekt.
  7. Toppa med lite skivad saltgurka och färsk persilja. Servera tillsammans med havreriset och lite salladsblad om du önskar.
TIPS!
Svensk mat – vad är det egentligen?
Svenskmärkning köttbullar i panna

Svensk mat – vad är det egentligen?

Det handlar om råvarorna och var maten tillverkas - läs mer här!

Läs mer